Locatie De Maagd te Bergen op ZoomBen er trots op dat ik het evenement 'Presentatie: Scherm, mijn Venster' heb mogen aankondigen.

Locatie: De Maagd, wat meer kun je nog vragen. Op zaterdag 4 oktober tussen 16:00 uur en 18:00 uur vindt het plaats in de Arena foyer. De wethouder van Cultuur neemt het namens de gemeente Bergen op Zoom in ontvangst. Mijn oude voetbalmaat en klasgenoot Ad van der Wegen zal een woord spreken en er is nog veel meer. Ik hou jullie op de hoogte, maar ben in ieder geval Cees Meijer hartstikke dankbaar voor zo'n mooie plek. Nu hard aan de slag met Piet Jansen die mij als ceremoniemeester deze middag wil bijstaan en zonder wiens hulp mij dit niet gaat lukken. Hij zal vast nog wel met punten komen waar ik nog niet eens aan gedacht heb. Kortom, het worden spannende weken. Mede ook omdat we tevens een expositie van Bergse kunstenaars als Hendrik BootRick LelieveldMarijn WithagenMarjan Mijnsbergen-van HugtenPetra Kwaadgras en Paula Withagen proberen in te richten in dit weekend.

Net voor de Vastenavend 2014 kwam mijn bundel ‘Scherm, mijn Venster’  beschikbaar. Deze was direct mondjesmaat beschikbaar bij een aantal Vastenavend exposities zoals bij Mart Franken, Atelier 13 en Hendrik Boot. Verder is er eigenlijk weinig ruchtbaarheid aan gegeven. Ik wil toch nog een officiële presentatie houden om de bundel foto’s en gedichten aan een breder publiek voor te stellen.  

Om de presentatie iets extra’s te geven is het plan opgevat om een aantal foto’s uit de bundel te vergroten en ingeraamd tentoon te stellen, eventueel inclusief begeleidend gedicht. Dat leidde direct tot de gedachte: ‘waarom niets iets groters proberen en er een cultureel evenement van te maken?’ Dat alles heeft geresulteerd in een plan waar reeds de nodige Bergse kunstenaars hun medewerking aan hebben toegezegd.

Voorlopig programma voor zaterdag:

Programma Presentatie Zaterdag 4 oktober:

  • 15:30 – 16:00             Muzikaal stuk – Petra Honing en leerlingen
  • 16:00                          Openingswoord; waarin ook aandacht voor expositie – Ceremoniemeester
  • 16:10                          1e spreker - Ad van der Wegen (oud wethouder gemeente BoZ)
  • 16:20                          Ceremoniemeester
  • 16:25                          2e spreker / Lezen gedicht
  • 16:35                          Ceremoniemeester
  • 16:40                          Officiële presentatie bundel ‘Scherm, mijn Venster’

Wethouder Arjan van der Weegen neemt namens gemeente BoZ

de bundel in ontvangst en neemt het woord

  • 16:50                          Slotwoord Sonn Franken + voorlezen van een gedicht
  • 17:00                          Borrel + muzikaal stuk op achtergrond (Petra Honing en leerlingen)
  • 18:00                          Eind middag

Vooraf:

Al lang speelde er een idee in mijn hoofd om momenten te ‘vangen’. Het betreft die momenten die indruk op me maakten. Ze brachten een glimlach op mijn gezicht, gaven me een blik op schoonheid of troffen me diep. In deze bundel leg ik een aantal van die belevingen vast in teksten en foto’s. Deze hoeven niet noodzakelijkerwijs een verband met elkaar te hebben. Het zijn veelal foto’s die ik zelf speciaal vind, die een bijzonder gevoel bij me oproepen, of het zijn teksten die ik het papier heb toevertrouwd teneinde ‘iets buitengewoons’ te kunnen vangen. De combinatie van foto en tekst versterken de emotie die ik probeer terug op te roepen.


Fotograferen is pas laat een passie van me geworden. Maar het is een tool geworden die me helpt om de vele indrukken, die het leven mij biedt, te registreren en te bewaren zodat ik er later nog eens van kan genieten. Evenzo heb ik de drang om in woord te bewaren wat mij raakt. In het verleden schreef ik vaak in rijmvorm. Echter, dit resulteerde veelal in geknechte vormen van welhaast rijmelarij die onnatuurlijk overkwamen. Bovendien beperkte het mij in de vrijheid om mijn indrukken en gevoelens zo op te tekenen dat ik het gevoel had dat ze echt van mezelf waren.


Deze bundel biedt oud en recent werk. Maar omdat dit de eerste bundel van mijn hand is zou je toch kunnen spreken van nieuw werk. Ik hoop dat diegene die het oog waagt zijn of haar eigen emoties vindt in wat ik hier heb vastgelegd.

Hier wat afbeeldingen die je in de bundel terug vindt: