Rusland verbiedt de invoer van alle fruit en groente uit de Europese Unie.

Het is een maatregel die Poetin getroffen heeft omdat hij vindt dat de opstelling van het Westen in de zaak Oekraïne buiten alle proporties is.


In onze regio hebben we nogal wat telers van groente en fruit die hun producten aan die markt leveren, dus ik vraag me af er schade te verwachten is. Daarom treed ik in contact met een specialist. Bert Franken, fruitteler van appels en peren aan de Steenbergse weg weet me wel meer te vertellen. "Kijk Sonn, toevallig heb ik gisteren nog gesproken met een importeur. We hebben er de laatste jaren veel energie in gestoken om onze producten op de Russische markt te krijgen, iets dat nu zo'n anderhalf jaar redelijk goed gaat. Dat krijgt nu een klap. Dan gaat het toch al over ruim 10 % van onze omzet." Verder meldt Bert dat hij grotere klappen verwacht voor de glastuinbouw. Er gaan bij voorbeeld veel tomaten en paprika's naar Russische bodem. Dat komt nu in één keer stil te liggen. "Er komt natuurlijk nog iets bij kijken. De inkopers van groente en fruit maken nu en straks hun rondje. Die gebruiken deze boycot natuurlijk om de prijs nog verder naar beneden te drukken. Dus hoe je het wendt of keert, deze Russische actie zullen we zeker gaan voelen." Veel telers van groente en fruit verkopen hun producten, vaak via organisaties als de Greenery, aan grotere opkopers. Die zullen er alles aan doen om de inkoopprijzen zo laag mogelijk te houden. En dan is deze boycot natuurlijk geen goed nieuws. "De tijd zal uitwijzen hoe ver de invloed van deze Russische beslissing reikt, maar ze gaat ons zeker schaden, dat is iets wat zeker is." Aldus Bert Franken

Bert Franken heeft zich gespecialiseerd in de peren en appels. Zijn oogst verkoopt hij niet aan particulieren maar deze gaat in zijn geheel naar grotere partijen. Als deze partijen hun afzetmarkt ook deels in het Russische kennen dan betekent dat onherroepelijk dat het financiële gevolgen heeft. En het is voor een teler bijzonder lastig, zo niet onmogelijk om zijn business te veranderen op korte termijn. Dat betekent dus ook voor de regio een probleem.