Bergen op Zoom - Vrijdag 18 juli verrichtte wethouder Ton Linssen in restaurant ’t Heertje de officiële opening van de opgefleurde Bosstraat. Hierbij werd ook teruggegrepen op het feit dat het in de maand augustus 100 jaar geleden is dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak.

Maarten en Josefien van ’t Heertje vinden het een positief signaal voor de Bosstraat. “We staan voor een Bosstraat die leuk ingevuld kan zijn, maar dan hebben we wel de hulp van de omgeving nodig. De gemeente staat hier juist erg positief in.” Piet van den Kieboom overhandigde wethouder Linssen een klaproos. Het staat symbool voor de Eerste Wereldoorlog waar alle planten doodgingen behalve de klaprozen. Die klaproos komt ook nog terug in een schilderij die in één van de winkels staat te prijken als onderdeel van de tentoonstelling die in de Bosstraat wordt gehouden. “We hebben al Belgen in de zaak gehad die ons vroegen naar de vlaggen en de tentoonstelling. Ze waren onder de indruk dat wij op deze wijze stil stonden bij het verleden van 100 jaar terug. Ze stellen dit dan ook erg op prijs.” Voorts verneem ik van Maarten dat wethouder Linssen nog even een kwinkslag gaf aan Gebri. “Er moeten knopen doorgehakt worden, ook ten aanzien van de Vlaszak.” Het is de gemeente en de Bosstraat immers een doorn in het oog dat deze nog altijd leeg staat terwijl er al 4 geschikte kandidaten voor waren. “Als we nu een leuke invulling kregen en bij voorbeeld een doorgang in het Roskamstraatje, dan creëren we voor het publiek een aantrekkelijke loop die positief is voor de gehele omgeving.” Aldus Maarten. Aan de jonge ondernemers ligt het niet, zij doen hun best om hun zaak een echt Bergs karakter te geven en zoeken nadrukkelijk de samenwerking met hun omgeving. “Samen kunnen we er een leuke Bosstraat van maken.”

Herdenking 100 jaar Eerste Wereldoorlog

Nederland ontsnapte aan deze zwarte periode maar was er wel nauw bij betrokken. Na de val van Antwerpen kwam er een grote vluchtelingenstroom op gang waarvan een groot deel in Bergen op Zoom belandde. StaBoz, de gemeente Bergen op Zoom, het Markiezenhof, Piet van den Kieboom en Frits Duinkerke hebben in diverse etalages van panden in de Bosstraat tentoonstellingen ingericht die terug grijpen op deze donkere periode. Vooral de militaire verzameling van de heer Duinkerke is indrukwekkend te noemen en is dan ook in diverse etalages terug te vinden. Overigens hebben alle betrokkenen vrijwillig hun bijdrage geleverd.

Exodus aan de Schelde

Het pand waar vroeger ‘Ons Huis’ zat, is speciaal ingericht voor de nieuwe productie van Stichting De Vierschaar, Exodus aan de Schelde. Deze productie vertelt het verhaal over het kleine leed in de Groote Oorlog en wordt opgevoerd van 29 augustus tot en met 13 september 2014. Kaarten zijn verkrijgbaar via de site www.vierschaar.nl.