Strijd, Vlucht, Redding; dat was het thema van dit jaar.

De dag begon met stralend weer, maar richting elven trok de hemel dicht en kondigden de eerste regenbuien zich aan. Echter, toen de klok richting drieën tikte brak de zon door en werd het aangenaam warm. Ideaal weer voor de vele toeschouwers langs de route van de Maria Ommegang. Een aantal mensen hadden eigen zitjes meegenomen zelfs. 

De tocht was weer bijzonder kleurrijk. Alle deelnemers vervulden vol verve hun rollen. Statige soldaten die verkondden hoe geen Spaanse soldaat de Bergse stad zou binnenkomen. Vaandels en harnassen vormden het beeld. Dames die korven vol met eten met zich meedroegen; het tekende het beeld van de stad Bergen in zijn strijd tegen de Spaanse furie. 

Steeds vaker zijn kinderen opgenomen in de vele groepen. Het zorgt voor een levendig beeld als het Oude en het Nieuwe Testament aan de toeschouwers voorbij trekt. Je kunt zien dat er hard gerepeteerd is, dat er weer veel werk in de kostuums gestoken is en dat de deelnemers weer strak in de ‘grimuur’ steken. Het is ook bijzonder knap hoe iedereen in zijn of haar rol blijft.