Marjolein Smits had het me al een keer voorspeld; hun inspanningen van de afgelopen jaren zouden leiden tot iets heel moois. En dat moet dan dit jaar maar gebeuren.

“We halen dit jaar de eredivisie van het beach volleybal naar Bergen toe.” Bij deze boodschap stond ik wel even te kijken. Ik ken de clinics die al gegeven worden om de jeugd te stimuleren. Daar waren al toppers aan verbonden. En nu komt het hele eredivisie circus naar onze stad? Vorige jaren bestreek het beach volleybal het gehele weekend. Dat zal ook dit jaar niet anders zijn als vanaf vrijdag 4 juli tot en met zondag 6 juli het Bergse plein is omgetoverd tot een heus tropisch strand inclusief de wuivende palmen, galmende muziek en atletische figuren die hun ‘ding’ doen. Het enige dat je mist, als je zo eens kijkt naar de beach babes en de beach boys, zijn de strandwachten in hun rode kledij. Maar dit jaar stopt het niet op de zondag want het zand blijft tot en met het weekend er op liggen als op vrijdag 11 en zaterdag 12 juli voor het eerst het Nederlandse Eredivisie Beach Volleybal in het Bergse plaats vindt. “Er is nog meer, want in samenwerking met de gemeente wordt er van maandag 7 tot en met woensdag 9 juli een heuse beach week georganiseerd. Dat betekent clinics, mini toernooien en zelfs op de woensdag een dag met beach tennis! Hiertoe zullen een aantal tennisverenigingen acte de présence geven.” De Bourgondische stad heeft zo het Scheldestrand tot in de binnenstad gehaald en het belooft dan ook weer enkele topweekends op te leveren. Het is alweer het 19e beach volleybal toernooi dat Sic Pugno organiseert en daarmee heeft de vereniging zich ondertussen als gevestigde orde wel bewezen. Wie sowieso meer wil weten over de vereniging zelf of het beach evenement gelieve een kijkje te nemen op www.sicpugno.nl waar alles te vinden is. Dit jaar doen er zo’n 500 sporters, verdeeld over 97 teams, mee aan het beach volleybal toernooi. Door met de schema’s te schuiven en nog effectiever te plannen is de organisatie tot deze verruiming gekomen. De afgelopen jaren heeft het sportieve evenement steevast voor het nodige publiek gezorgd die de omringende terrassen massaal bevolkten. Hiermee bewijst Sic Pugno dat je helemaal niet naar een tropisch strand hoeft te gaan om deze beleving mee te krijgen. Die vindt je immers gewoon op de Grote Markt te Bergen op Zoom.

Ere Divisie duels

De beste spelers uit Nederland maken in een twaalftal toernooien uit wie het beste team van ons land is. Bergen op Zoom is dit jaar juist één van de steden waar een dergelijk toernooi wordt gehouden. Hiertoe zocht men bijzondere locaties of fraaie stranden. Alle wedstrijden zijn op vrijdag en zaterdag.

Laten we even terugkijken naar vorig jaar?