Het Bergse goud is er weer - Ze smelten in je mond. Ze worden onder de drie Bergse A’s geschaard en zeker ook Proefmei staat mede in het teken van dit Bergse goud: De asperge!
Als ik meer wil weten over deze lekkernij dan strijk ik altijd neer bij de boerderij van de familie Suijkerbuijk aan de Halsterseweg. Al generaties lang zijn ze gespecialiseerd in de asperge van de koude grond. Aan aandacht is geen gebrek, ook dit jaar weer niet. “We verkopen ze louter nog direct aan onze klanten. De meesten weten onze boerderijwinkel te vinden en de vraag overstijgt veelal de productie.” Peter is duidelijk in zijn verhaal. Zeker in onze regio is er enorm veel belangstelling voor de asperge tijdens het seizoen. Je kunt ook op de hele Brabantse Wal de nodige aspergetelers tegenkomen." Die belangstelling is eigenlijk wereldwijd. Peter vertelt me hoe zijn asperges in de loop der jaren al via het vliegtuig naar Suriname, de Nederlandse Antillen, Indonesië en nog verder zijn beland. "Pas geleden was hier nog een Amerikaanse dame uit Florida. Haar dochter is met een Nederlander getrouwd en zij was over. Ze was stomverbaasd dat onze asperges wit zijn, zij kennen namelijk alleen groene exemplaren." Ik zie Peter daar staan met zijn glimlach en ik kan me best de verbazing van die Amerikaanse dame voorstellen. Zo kan ik me ook de tevreden grijns van Peter voorstellen. "Weet je Sonn, het is een mooi seizoen dat al vroeg begon. We hadden al vanaf 10 april asperges van de koude grond en dat is erg vroeg. De kilos zijn ook behoorlijk maar niet te massaal. Het weer is goed voor een lang seizoen. Het is niet te warm want dan hebben we een explosieve groei en dat vermijden we liever. En je weet 24 juni stoppen we sowieso om de plant niet helemaal uit te putten." Die wijsheid heb ik inmiddels ook want ik heb al vaker met Peter over dit onderwerp gesproken. Toch heeft hij nog een tip als het gaat om smaak. "De eerste oogsten zijn voor de smaak eigenlijk het beste want dan bevat de de plant nog de meeste suikers die hij aan de stengels kan meegeven." Het is druk op de werf, zelfs groenteboeren als Versijp en Carlo Bruijs komen hier hun asperges halen om ze vervolgens bij de restaurants af te leveren. Het gaat goed met de Bergse asperge.
Verse producten vanuit de boerenwinkel
Ik vraag me af waar die populariteit van boerenproducten vandaan komt. Ook hier hebben Peter en zijn vrouw Rianne wel een antwoord op:”Mensen willen eerlijke producten zien. Ze willen kunnen vertrouwen op hetgeen ze kopen. Supermarkten hebben veelal weliswaar goedkopere producten maar het is maar afwachten waar alles vandaan komt. Bij ons en onze collega boeren in de regio de Brabantse Wal kunnen de mensen zien hoe alles verbouwd wordt en hoe het groente en fruit uiteindelijk in de schappen belanden. Ze kunnen als het ware de hele cyclus volgen als ze regelmatig voorbij komen.” En uit de praktijk blijkt dat die klanten inderdaad terug blijven komen, inderdaad met regelmaat de boerderij met een bezoek vereren. Overal langs de Brabantse Wal zie je van die boerderijwinkels verrijzen. Waar ze vroeger haast alles via de veiling regelden, stappen veel boeren steeds vaker over op het verkopen via de eigen boerderijwinkel. Het directe contact met de klant levert op deze wijze gewoonweg beter rendement op. De steeds verdere profilering van de Brabantse Wal als gebied en haar specifieke streekproducten dragen natuurlijk bij aan zowel bekendheid als wel toegankelijkheid van de boerderijen die in dit gebied gevestigd zijn. “En we hebben van onze buurman tegenwoordig ook heuse eigen Stapelakker kaas.” Voegt Peter nog toe met een grote glimlach.