Mohs chirurgie nu ook in Lievensberg ziekenhuis

De maatschap dermatologie van het Lievensberg ziekenhuis start in mei met een speciale aanpak voor de behandeling van huidkanker. Het gaat om Mohs micrografische chirurgie, kortweg Mohs chirurgie. De operatietechniek wordt toegepast bij het verwijderen van agressieve vormen van huidkanker in met name het gezicht. De techniek, ontwikkeld door de Amerikaanse arts dr. F. Mohs, kan ook worden ingezet als huidkanker na een eerdere operatie blijft terugkomen.

Mohs chirurgie wordt toegepast om huidkanker (het basaalcelcarcinoom) zo precies mogelijk weg te halen, zonder dat daarbij teveel gezonde huid verloren gaat. Om dit te bereiken wordt,  terwijl de patiënt wacht, het verwijderde weefsel  nagekeken. Als de randen van de wond vrij zijn van kankercellen wordt de wond gehecht en kan de patiënt naar huis. Zijn in de randen van de wond nog wel kankercellen aanwezig, dan wordt opnieuw een stukje weefsel weggenomen en direct nagekeken. Deze procedure wordt herhaald tot er geen kankercellen meer worden gevonden. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat deze chirurgische techniek superieur is aan alle andere behandelingen. De operatietechniek wordt  in enkele Nederlandse behandelcentra aangeboden. Patiënten uit West Brabant en Zeeland kunnen nu, indien nodig, Mohs chirurgie laten verrichten in de eigen regio. De behandeling wordt door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.

Huidkanker
Huidkanker is een van de meest voorkomende huidziekten in Nederland en tevens de meest voorkomende vorm van kanker. Eén op de vijf Nederlanders krijgt in zijn of haar leven met deze ziekte te maken. Nederlandse dermatologen krijgen jaarlijks zo'n 60.000 tumoren te behandelen, vooral het basaalcelcarcinoom (basocellulair carcinoom of basalioom). Naar verwachting krijgt in de toekomst 1 op de 4 mensen met een of andere vorm van huidkanker te maken. Omdat zonlicht de belangrijkste oorzaak is voor het ontwikkelen van een huidkanker, komt 80 procent van de tumoren voor in het gezicht.

Dermatologie
De maatschap dermatologie werkt behalve in het Lievensberg ziekenhuis in Bergen op Zoom en in de poliklinieken van DermaTeam in Middelburg en Goes. De maatschap is in korte tijd doorontwikkeld tot hét huidkankerexpertisecentra voor Zuid West Nederland. Voor de behandeling van huidkanker en de voorstadia daarvan, wordt een compleet pakket aan behandelingen ‘op maat’ aangeboden. Dat gebeurt voor huidkankerpatiënten zoveel mogelijk in een ‘one-stop-shopping’ vorm: diagnose én behandeling op dezelfde dag. Voor huidkanker is dat uniek in Nederland.
De Mohs behandelingen worden in het Lievenberg ziekenhuis uitgevoerd door de  dermatologen dr. G. Krekels en dr. S. van der Geer. Zij zijn ook werkzaam in de Mohsakliniek, een expertisecentrum voor huidkanker en Mohs chirurgie in Venray en hebben nationaal en internationaal  een grote naam op het gebied van huidkanker. De artsen werken nauw samen met Erasmus MC Rotterdam, de Universiteit van Gent en de Technische Universiteit Eindhoven.