Verkiezingen 2014 - Als ik het stembureau in het Sint Catharina weet te vinden zie ik maar liefst vier vrijwilligers die mij vriendelijk ontvangen.

Het is inmiddels al na vijven en het viertal is al van voor negen uur in de ochtend aanwezig. “We moeten wel met z’n vieren zijn anders hou je dat niet een hele dag vol. Het is voor dit stembureau behoorlijk druk met minimaal 70 personen per uur. We verwachten zeker 1000+ man.” Ze zijn alle vier benoemd als lid van het stembureau en wachten naarstig tot het 21:00 uur is. “Dan kunnen we de kliko op z’n kop tillen en met het tellen beginnen. We krijgen dan nog versterking van twee extra tellers.” Ik zie een gestage stroom stemmers die allemaal keurig netjes hun stempas overleggen en hun identificatie laten zien. De vrijwilligers vervolgen:”Het is een leuk moment als je dat blauwe ding op z’n kop gooit als je er al een hele dag tegenaan hebt zitten te kijken. We verwachten dat we tussen elven en twaalf vanavond klaar zijn. We vouwen eerst de stembiljetten uit en sorteren ze per partij. Die totalen bellen we vervolgens door naar ons centrale punt. Dan gaan we per partij kijken hoeveel stemmen er op de deelnemers gevallen zijn. Ook dat melden we door.” Ondertussen gaan ze gewoon door met hun werk. “Meneer, U kunt daar in het hokje Uw stem uitbrengen. Zorgt U wel er voor dat het rondje helemaal rood is?” Zo worden alle stemmende burgers uiterst vriendelijk ontvangen en begeleid waar nodig. De sfeer is ontspannen en alles verloopt ordelijk. Het is misschien ook wel een roeping om als vrijwilliger je bijdrage te leveren. “Ach, ik heb al heel wat stemmers gezien in mijn tijd.” En daar komen er vandaag 19 maart zeker nog wel een aantal bij.

Lokale partijen overtuigend winnaar 

Het werd eigenlijk al verwacht en het kwam ook in Bergen op Zoom uit: de lokale politiek won overtuigend. GBWP gaat fier aan kop met een groei van 6 naar 8 zetels. Lijst Linssen zakt één zetel en komt op 5, evenals de VVD die hiermee stabiel blijft. BSD groeit van 2 naar 4 zetels, evenals D66 dat van 3 naar 4 groeit. Het CDA blijft op 3 zetels, een totaal dat ook de PvdA bereikt na verlies van 2 zetels. Groen Links daalt van 2 naar 1 en het SP verliest haar stem doordat ze niet mee deed. De Solidariteitspartij behaalde geen enkele zetel.