Zes wethouders hebben samen met Huub Hieltjes, lid van het dagelijks bestuur van waterschap Brabantse Delta, op 18 maart een samenwerkingsovereenkomst ondertekend op het gebied van (afval)water.
Het gaat om wethouders van de gemeenten Bergen op Zoom, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Steenbergen en Woensdrecht die het onderwerp water en riolering in hun portefeuille hebben. Met deze overeenkomst versterken de betrokken gemeenten en het waterschap de samenwerking op het gebied van kennis delen en kosten besparen.
“Vandaag leggen we ons vast samen door te gaan op de ingeslagen weg”, aldus Huub Hieltjes. “Door zaken samen uit te voeren zijn miljoenen euro`s te besparen. Zo zullen we nieuwe, innovatieve technieken inzetten. Ook neemt de betrouwbaarheid toe; dus minder kans op overlast voor burgers door storingen.”
Deze overeenkomst sluit aan op het afvalwaterakkoord dat deze gemeenten in november vorig jaar hebben ondertekend. Met dat akkoord richtten de organisaties zich op het vergroten van de efficiency op het gebied van riolering en afvalwaterzuivering door voorgestelde maatregelen kritisch tegen het licht te houden. Dat heeft al een besparing opgeleverd van 16 miljoen euro.
Bestuursakkoord Water
Met de nu ondertekende samenwerkingsovereenkomst geven de betrokken gemeenten en het waterschap invulling aan het Bestuursakkoord Water. Dat landelijke akkoord is in 2011 door de koepelorganisaties van de gemeenten, waterschappen, drinkwaterbedrijven en provincies met de Rijksoverheid gesloten. Eén van de doelstellingen uit dat akkoord is het realiseren van een jaarlijkse kostenbesparing in de landelijke afvalwaterketen. Voor de waterschappen en gemeenten in Nederland gaat het gezamenlijk om 380 miljoen euro aan besparingen per jaar.
Samenwerking op de goede weg
Om de vorderingen van de samenwerking tussen gemeenten en waterschappen te monitoren en na te gaan of de doelstellingen uit het Bestuursakkoord Water worden gerealiseerd, heeft de minister van Infrastructuur & Milieu (I&M) een onafhankelijke commissie ingesteld. Die commissie, onder voorzitterschap van oud-minister Karla Peijs, heeft op 23 januari haar tussenrapport aangeboden aan de minister tijdens een bijeenkomst in Breda. Het oordeel van de commissie is dat de samenwerking in West-Brabant op de goede weg is. De betrokken organisaties in Waterkring West geven met dit akkoord gehoor aan de oproep om nog een extra inspanning te leveren.
Start is al gemaakt
De samenwerking tussen deze gemeenten en het waterschap omvat alle werkzaamheden op het gebied van afvalwater. Naast slimmer investeren met minder kosten richt die samenwerking zich ook op het verhogen van de kwaliteit van de afvalwaterketen en het verminderen van de kwetsbaarheid door het zo doelmatig mogelijk inzetten van deskundig personeel van de samenwerkende partijen. Maar de betrokken organisaties zoeken ook naar samenwerking op het terrein van communicatie, het beheren van gegevens en overeenkomstige wijze van beleidsinvulling en uitvoering van werkzaamheden. De opstelling van een gezamenlijk Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan, dat de betrokken gemeenten van de Waterring West zojuist al hebben afgerond, laat al duidelijk zien dat het kan.