De provincie Noord-Brabant investeert in het kader van Landschappen van Allure 7,9 miljoen euro in de Brabantse Wal. Vandaag werd bekend dat het project West Brabantse Waterlinie in de tweede tender is gehonoreerd met subsidie. In de eerste tender besloot de provincie al te investeren in het Bergse project De Zoom.

De Brabantse Wal is één van de drie Landschappen van Allure, waarin de provincie de komende jaren investeert. Met de subsidieregeling wil de provincie een bijdrage leveren aan de realisatie van drie hoogwaardige ‘allurevolle’ landschappen, die van groot belang zijn voor een aantrekkelijk vestigings- en leefklimaat in Brabant. Dit houdt Brabant aantrekkelijk om in te wonen, te werken en te recreëren. Met deze financiering kan het de Brabantse Wal verder worden ontwikkeld.

In de eerste tender werd er voor de Brabantse Wal al subsidie toegekend voor het Bergse project De Zoom. Het Steenbergse project De Linie, dat hier in de eerste ronde nog niet voor in aanmerking kwam, is in 2013 verbeterd en is afgelopen januari met de titel ‘West Brabantse Waterlinie’ opnieuw ingediend. Vandaag werd bekend dat voor dit project een subsidie van 7,9 miljoen euro beschikbaar komt, bij een totale investering van 17,4 miljoen euro.

Voor zowel penvoerder Steenbergen als partner Bergen op Zoom betekent dit dat een aantal historische locaties, zoals het Ravelijn, Fort de Roovere, het inundatiegebied en het Steenbergse Fort Henricus, opnieuw wordt vormgegeven, ingericht en ook gebruikt. Ook worden de toegangslocaties tot een route door het gebied gecreëerd (Waterschans, Haven Steenbergen, Benedensas en West Brabantse Waterlinieroute). Daardoor wordt de West Brabantse Waterlinie zowel over land als over water beter toegankelijk en beleefbaar.