Met regelmaat ontvang ik nieuws van Rick Lelieveld. In zijn nieuwsbrief berichtte hij me over twee nieuwe werken.

De begeleidende foto's laten ook enkele detailopnames zien die ons weer een nieuw inzicht geven in de complexiteit van zijn werken. Symboliek gaat de strijd aan met ons voorstellingsvermogen waarbij elk detail een belangrijke rol speelt. De verleiding is een knipoog naar het verhaal van Adam en Eva waarbij moderne details opvallen edoch ook dienend zijn aan de symboliek van het verhaal. Het paradijs opnieuw uitgevonden naar moderne normen zoals gesymboliseerd door de prullenbak en het bankje. Het gestrande schip in de verte geeft kracht aan de uitgestrektheid van het verhaal en de onmetelijkheid van dat wat een paradijs zou moeten zijn.


Horen, zien en zwijgen toont ons niet de drie bekende aapjes maar confronteert ons met de harde realiteit van de waan van deze moderne dag. Niet onbelangrijk is de positie van het hart dat in het leidingenwerk terugkomt; symbool van de drijvende motor in ons lichaam, maar verloren in de moderne tijd als zijne slechts en mechanisch onderdeel? Ook weet Rick fijntjes de symboliek van het luisteren onderuit te halen door de luisteraar juist doof te maken voor haar buitenwereld, ingekapseld als ze zit in haar eigen wereldje afgesloten door het mechanisme waarmee ze luistert. Hij die ziet, ondergaat deze emotie niet eens. Aardse afleidingen als drank en roken verstompen zijn blik, verleiden hem tot de blik in zichzelf gericht zodat hij niet eens bespeurt dat zijn zicht versperd is. Gedeelde eenzaamheid, dat lijkt het doek uit te willen schreeuwen.

Rick is een bijzondere kunstenaar die zijn eigen weg gaat.  De volgende expositie staat op het programma: regionale kunstdag op zondag 30 maart in het klokgebouw. Openingstijd 13.00 -17.30 uur. Eindhoven - www.kunstdagen.nl

Wil je meer van zijn schilderijen bekijken of meer informatie dan kun je zijn website bezoeken : www.rick-lelieveld.nl  

Mocht je zelf interesse hebben in het schildervak, informeer eens bij Rick en bezoek één van zijn lessen.