GOBOZ kiest voor mensen met een beperking in de regio.  Vele instellingen en individuele personen hebben Stichting Ondernemersgala Bergen op Zoom benaderd met de aanvraag om het goede doel te kunnen zijn voor de editie 2014 van GOBOZ. Duidelijke verhalen met inspirerende voorbeelden van zaken in de Gemeente Bergen op Zoom die nog veel ondersteuning kunnen gebruiken. Voor dit jaar heeft het bestuur van de Stichting gekozen om de gehandicaptensport in de regio te helpen.

De aanvraag van SPADO, organisator van het EK atletiek voor verstandelijk gehandicapten in 2014, voor materialen om sport en beweging voor minder validen bereikbaar te maken, is gehonoreerd als hét goede doel van dit jaar. Het uitgangspunt van de aanvraag, de impact op de regio Bergen op Zoom, de sociale factor en de haalbaarheid van het plan waren doorslaggevend.

Er waren een groot aantal aanvragen vanuit vele verschillende organisaties en het was voor het bestuur dan ook geen gemakkelijke taak de inschrijvingen te beoordelen op de meest hulpbehoevende of meest belangwekkend. De aanvraag van SPADO bevatte echter zowel maatschappelijk als in belangrijke hedendaagse vraagstukken een oplossing voor de regio. Vanuit dat oogpunt is de keuze in 2014 op dit sportieve goede doel gevallen. Binnen het plan van SPADO, dat voorziet in een ‘mobiele sportunit’, waarmee gereisd kan worden naar locaties waar mensen met een beperking gehuisvest zijn. Hierdoor worden veel drempels weggenomen bij deze groep mensen en hun begeleiders. Voor hen is het normaliter een enorme klus om deze groep op een reguliere locatie mee te laten sporten, of een eigen locatie te claimen. Door een mobiele sportunit wordt dat probleem sterk verminderd.

SPADO sterk sociaal maatschappelijk

SPADO heeft als doel heeft mensen laagdrempelig de mogelijkheid te geven om te gaan bewegen. Zoals SPADO-voorzitter Johan van den Berg met veel enthousiasme benadrukt: “Bewegen is goed tegen obesitas, stressverwerking en geeft erg veel energie. Daarnaast maakt het mensen harder is het bereiken van hun doelen en verleggen van grenzen. Met het uitdragen van die doelstelling is SPADO niet in eerste plaats gericht op het werven van meer leden, het gaat erom dat mensen bewegen. En dat geldt voor iedereen!” Van den Berg gaat verder: “Deze cultuur is ingebakken in de genen van SPADO.  Vanuit deze gedachte is 15 jaar gelden inmiddels de G-groep opgericht. Dit ging niet vanzelf en het heeft dan ook enige tijd geduurd dat G-groep volledig was geïntegreerd in onze gelederen. Met Jeroen Jonkers als belangrijkste trekker van deze club is het uitgegroeid tot een groep van 40 G-Atleten, verdeeld over junioren en senioren. Vanuit deze opzet is SPADO wedstrijden gaan organiseren en werd hierdoor ook binnen een Atletiekunie een belangrijke voorbeeldvereniging voor de andere clubs. Ondertussen is er zelfs sprake van oprichting van een competitie voor G-Atleten in de regio Zuid-Nederland.”

Veel bereikt voor minder validen

Hoogtepunten zijn er intussen genoeg voor SPADO. In 2004 was het Open Nederlands Kampioenschap voor lichamelijk beperkten. Met 20 landen aanwezig, mede vanwege het Olympische jaar en er gekwalificeerd kon worden. In 2012 was er het nationaal evenement georganiseerd  voor gehandicapten en door de inmiddels voortrekkersrol van SPADO en Nederland aan de beurt was voor een Europees Kampioenschap, werd de vereniging in 2011 gevraagd het EK in 2014 te organiseren. Met steun van bondscoach en de Atletiekunie is een bidbook uitgebracht en de uitkomst is een groot evenement dat dit jaar gaat plaatsvinden in Bergen op Zoom.

De gehandicaptensport naar de wijk

Om het goede doel te ondersteunen zal op een bijzondere manier geld worden ingezameld waarmee de materialen voor de mobiele sportunit kunnen worden aangeschaft. Niet alleen op de avond zelf zal het voor geïnteresseerden mogelijk zijn een bijdrage te doen voor het goede doel. GOBOZ gaat er zoals eerder aangeven voor om een schenking te kunnen doen in natura, die de doestellingen van het goede doel recht doet. Zo is in 2013 met de opbrengst een professionele pottenbakkersoven geschonken aan de Kunstsjop. Hoe dit jaar het geld wordt ingezameld zal op de website www.goboz.nl na 10 februari verder uit de doeken worden gedaan. Voor het gala zijn nog enkele kaarten beschikbaar. Het gala is een initiatief voor ondernemers in de gemeente Bergen op Zoom, daarom heeft de organisatie gezocht naar een goed doel dat zich specifiek richt op of dat is gevestigd in Bergen op Zoom.