Afgelopen zondag mochten we al stiekem proeven. Immers het befaamde ‘Pappe en Nat’ouwe Bal’ van het Paporkest trekt jaarlijks al veel krabben in de Vastenavend stemming. Doe daar een schepje boven op met de ‘Ginne-rale’ in De Kroon en we waren al helemaal in de stemming.

Maar een blik op elke Bergse kalender (en die in de omstreken) toont de datum 8 februari rood en vet omcirkeld. Het is immers de datum dat we ons vanaf een uur of acht in de avond al mogen vervoegen in De Stoelemat voor het echte begin van de Vastenavend: Het Neuzebal. Veel krabben en dweilen hebben de boerekiel of het bontjaske, het gerdijn en de rooie zaddoek al netjes klaar liggen op de stoel. Veelal liggen er op tafel al wat stapeltjes leutneutbonnen en wat kleingeld voor het beroemde bròòdje zuurkool naast de sleutels te wachten om in de broekzak gestoken te worden. Prins Nilles III is met nadruk één van de hoofdpersonen deze avond. Immers hij is het die de krabben leidt bij het instuderen van het nieuwe Vastenavendliedje. Als hij op de schouders van de Boereploeg De Stoelemat wordt binnen gedragen gaat de zaal los. Elk jaar weer is dat het startsein voor een ongekend feest. Het motto ‘Keb ’t Voorjaar in me Kop’ doet al veel mensen raden naar het liedje. Maar de stichting kennende zal dit nieuwe liedje weer verrassende elementen hebben. Belangrijkste vraag is: “Ligt het liedje lekker in het gehoor, zijn de refreintjes gemakkelijk mee te zingen?” Als je dat antwoord wilt weten zit er niks anders op om tijdig in De Stoelemat te zijn en zelf mee te ‘rippetere’ met al die andere krabben. Heb je er trouwens al een kaartje voor gekocht? Nu kan het nog dus opschieten!

Neuzebal live op ZuidWestFM

"We zijn er weer bij hoor Sonn." Verneem ik van Kees Spikker, ofwel Kees de Krab zoals hij zich met de Vastenavend noemt. Met behulp van de technici Marcel, Dennis en Ronald begint de uitzending al om 19:00 uur en duurt tot 23:00 uur. "Lonnie Bruijs en Brigit Bakx praten over het Bergs Dictee thema 'Me nebbe wa te viere', Wesley van Wezenbeek heeft de bijzonderheden van het Vastenavendconcert van de Sjefkes, de elluf jarige bouwclub Drikus schuift ook bij ons aan en er is nieuws van de stichting Vastenavend. Tot slot hebben we nog de jubilerende bouwclub De Krabbekwekers."

Wie weet van welk jaar deze foto's zijn van het Neuzebal??