Vorig jaar hadden ze als motto: 'Maya me dweile nog'. Het publiek lag aan hun voeten. In de categorie Extra Grote Loopgroepen mee Wagen kregen ze dan ook verdiend de eerste prijs. Wat gaat dat dit jaar worden?

Johan Kommers heeft me weer veel te vertellen. Op mijn verzoek om informatie betreffende BC Agge mar Leut Et kreeg ik een zware enveloppe toegestuurd. Daarin onder andere .... een kopie van de bouwtekening van de wagen zelf. Ik sloeg achterover. Hoe komen deze bouwclubs toch altijd weer tot deze wonderlijke creaties? Ik lik mijn vingers al af bij de gedachte dat ik nog een aantal bouwclubs ga bezoeken. Als de uitvoering weer net zo top is als afgelopen Vastenavend gaat het weer voor hoge scores zorgen. Helaas mag ik er niets over vertellen, dat dan ook weer. Elk jaar houdt de BC traditioneel een veiling van Vastenavendspullen en koppen. "Sonn, ook dit jaar is dat in 't Slik aan de Steenbergsestraat, en wel op vrijdagavond 21 februari. De opbrengst komt ten goede van onze bouwclub. We bouwen alle attributen voor een extra grote loopgroep met wagen en dat kost nogal wat. Oh ja, we zijn nog op zoek naar te veilen attributen. Dus als iemand thuis nog iets heeft liggen neem dan contact op met Jaimy den Houting (0650433450) of Niels Proost (0641766558)." Voorts geeft Johan aan dat de spulletjes netjes door de bouwclub zelf aan huis worden opgehaald. Als elke BC speelt de leut ook hier een hoofdrol. Het gezellig met elkaar bouwen aan iets wat hopelijk aan gaat slaan bij het publiek, maar waar in ieder geval elke ochtend, avond of middag dat er gebouwd wordt, veel gezamenlijk plezier aan te pas komt. Om eens kennis te maken met die sfeer organiseert Agge Mar Leut Et een open dag op zondag 2 februari vanaf 13:30 uur in het bouwkot op het Contherscherp. Leden van de bouwclub kunnen je dan ook direct wat technieken laten zien. Ook krijg je meer inzicht over de gebruikte materialen en gereedschappen. Misschien krijg je zelf wel spontaan zin om te gaan bouwen, je zult zeker de eerste niet zijn die door de bouwkoorts gepakt wordt. Het resultaat van vorig jaar zorgt natuurlijk wel voor een stevige opgave: hoe ga je dit benaderen? Het antwoord moet liggen in 18 creatieve koppen, uitzinnige kleding en een prachtige wagen. Je zou voor veel minder al nerveus worden.

Een zucht van bewondering

Toen afgelopen jaar eerst de leden van de loopgroep, daarna gevolgd door de wagen, de Grote Markt op kwamen lopen viel er eerst een stilte. Daarna was een lange zucht van bewondering te horen, vervolgens klonk het applaus neer op de deelnemers van BC Agge Mar Leut et. Al die uren zwoegen werden in één keer uitbetaald bij zoveel lof en bewondering.