“Opsteker voor alle vrijwilligers!” Onder luid applaus van zo’n vijftig aanwezige vrijwilligers en medewerkers van het Centrum Jeugd en Gezin Breda, kreeg Yvonne de Gouw deze week de JeugdzorgDuim van gedeputeerde Brigite van Haaften. “Ik ben totaal overdonderd”, zei Yvonne beduusd. “Dit had ik nooit verwacht. De ouders die zich als vrijwilliger inzetten om andere ouders te helpen bij het opvoeden van kinderen verdienen de JeugdzorgDuim veel meer dan ik. Ik regel en verbind dingen, maar zij doen het werk. Daarom zie ik dit als een opsteker voor alle CJG-ouders!”

“De JeugdzorgDuim heeft ze dubbel en dwars verdiend,” zegt Roos Sohier van de Provinciale Raad Gezondheid, die haar nomineerde. “Yvonne wordt op handen gedragen! Zij heeft ervoor gezorgd dat steeds meer ouders betrokken werden bij het CJG, onder andere door het geven  van de cursussen ‘Positief opvoeden’ en 'Train de trainer'. De CJG-ouders kunnen daarmee vanuit hun eigen ervaring andere ouders ondersteunen. Kleine vragen hoeven dan geen complexe problemen te worden. Ook kunnen ouders onderling heel praktisch en direct voor elkaar iets betekenen.”

Klein begin

Yvonne begon drie jaar geleden met vijf ouders in de wijk Haagse Beemden. Inmiddels zijn er meer dan 120 actief bij het CJG in heel Breda. Yvonne: “Ouders zijn ervaringsdeskundigen in opvoeden. Daarom leek het mij een goed idee gebruik te maken van hun expertise om andere opvoeders te helpen. Je hoeft geen professional te zijn om iets te kunnen betekenen. De kracht zit hem juist in ouder onder de ouders te zijn en te beseffen dat je niet alles kunt weten. Iedereen kan iets bijdragen.”

Bij de aanpak van het CJG staat ‘positief opvoeden’ centraal. Yvonne: “Veel ouders reageren alleen als hun kind iets doet wat niet mag. Bij positief opvoeden benadruk je juist goed gedrag, bijvoorbeeld door een complimentje te geven als je kind fijn zit te spelen. Ouders waren hierover zo enthousiast dat ze het ook aan andere ouders wilden doorgeven. Zo is het als een sneeuwbal gegroeid.”

Laagdrempelig

Gedeputeerde Brigite van Haaften en wethouder Saskia Boelema zijn vol lof over het werk van CJG Breda. “Je moet vragen beantwoorden voordat het problemen zijn geworden. Dat herkennen we in de aanpak van het CJG. Het is heel belangrijk om laagdrempelig en dichtbij huis te werken. Medewerkers en CJG-ouders zorgen ervoor dat mensen de weg naar het CJG goed weten te vinden!”, waren de bestuurders het roerend met elkaar eens.

De JeugdzorgDuim is een blijk van waardering van de provincie. “Er gebeuren ontzettend veel goede dingen in de Jeugdzorg”, aldus de gedeputeerde. “Met de JeugdzorgDuim willen we daarvoor aandacht vragen en betrokkenen in het zonnetje zetten.”

 

Wil je ook CJG-ouder worden? Kijk op www.cjgbreda.nl voor meer informatie of meld je aan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Fotobijschrift:

Roos Sohier (rechts) nomineerde Yvonne de Gouw voor de provinciale Jeugdzorgduim.

Foto Sergio Derks