De gemeente Bergen op Zoom onderneemt in de aanloop naar de jaarwisseling actie om vuurwerkoverlast zo veel mogelijk te beperken. De gemeente neemt hiertoe zelf de nodige maatregelen (preventief én repressief), maar ook de hulp van de burger is hierbij van belang.

 

Er is de afgelopen weken al vooral ingezet op voorlichting. De stichting AanZet heeft op bijna alle basisscholen en middelbare scholen gesproken over het gebruik, de gevaren en de overlast van vuurwerk. Dit gebeurde ook bij jongerenontmoetingsplekken en buurthuizen. Daarnaast wordt er dit jaar door politie, jongerenwerk, buurtpreventie, buitendienst, gemeentelijke handhaving extra aandacht besteed aan de zogeheten ‘hotspots’, plekken die bekend staan vanwege de overlast die er plaatsvindt. Dit jaar wordt er daarom extra gelet op de wijken Noordgeest (omgeving van de supermarkt), Fort-Zeekant (omgeving van de Heimstraat), Wijk Oost (omgeving van het Zonneplein).

 

Door de afdeling Openbare Ruimte, Saver en Post NL wordt in de week voorafgaand aan de jaarwisseling extra aandacht besteed aan vandalismegevoelige materialen (zoals vuilnisbakken en brievenbussen) in de openbare ruimte. De ervaringen heeft geleerd dat het niet te doen is al deze voorwerpen preventief te verwijderen of af te sluiten. De drie partijen kijken daarom, naar aanleiding van die ervaringen, welke maatregelen waar en op welke wijze genomen moeten worden.

 

De gemeente stelt zelf een aantal handhavers beschikbaar die, indien nodig in combinatie met politie, ingezet worden tegen vuurwerkoverlast. Bij de politie worden de laatste twee weken van het jaar dagelijks extra fte’s gepland die belast kunnen worden met toezicht én handhaving naar aanleiding van vuurwerkoverlast.

 

Locoburgemeester Ton Linssen benadrukt dat ook de inzet van de burgers hierbij onmisbaar is. “Vooropgesteld, vuurwerkoverlast is echt geen typisch Bergs probleem. Veel gemeenten hebben hiermee te kampen, vooral de illegale invoer is een groot probleem. Maar de overlast is echt niet op te lossen met alleen camera’s en buurtpreventieteams. Burgers moeten elkaar op overlast aanspreken. En laten we elkaar helpen. Vraag bijvoorbeeld of je een boodschap kan doen voor die oude dame die liever niet naar buiten gaat als er volop geknald wordt. Een fijne jaarwisseling maak je samen.”