Het is Albert Hagenaars die mij op de hoogte bracht dat er nieuw werk van Bert Bevers uitgebracht werd:"Sonn, onze vriend Bert heeft nieuws. Veel leesplezier.” Voor mij lag het nieuwste kleinood dat als titel draagt: ‘Eigen Terrein’.

Niet voor niets dat juist Albert mij dit bericht brengt. Mag je hem misschien boezemvriend van Bert noemen? Feit is wel dat het twee vakbroeders van het eerste uur zijn en dat Albert redactiesecretaris is van WEL, de Poëzie-uitgeverij die de bundel uitgeeft. De bundel is eigenlijk een overzicht van gedichten van 1998 – 2013. Het is een omvangrijk overzicht van zijn oeuvre, het tweede overzicht. Het eerste heette ‘Afglans’ en bevatte gedichten van 1972 – 1997. Om maar meteen op de bundel in te zoomen, de liefhebber zal zijn vingers erbij aflikken. De stijl is direct, het doel wordt gezocht en bereikt zonder al teveel opsmuk. Andere keren neemt de schrijver ons mee de diepte in, we worden tot nadenken aangezet. Ik denk meteen aan het gesprek dat ik enkele jaren geleden met Bert mocht hebben. “Ik trek mijn eigen plan. Ik doe geen concessies.” De van Bergen op Zoom afkomstige, maar nu in Antwerpen wonende dichter wordt tot de crème de la crème van de Lage Landen gerekend. De werken van Bert ontstijgen de rijmelarij die heden ten dage vaak door goedwillende amateurs tot poëzie gerekend wordt. Dit is een dichter pur sang die woorden knecht en wrocht op dusdanige manier dat de schoonheid van taal in al zijn glorie duidelijk wordt. Albert weet me het volgende te vertellen:” Bert Bevers bewijst dat aandachtig waarnemen onverwachte verbanden blootlegt in de meest alledaagse zaken. Ook het denken, het dóórdenken, speelt in zijn werk altijd een grote rol. Hij is er in de loop van de jaren in geslaagd een volkomen eigen stijl te ontwikkelen waarin niet alleen plaats is voor de wereld van de kunst maar ook voor o.a. historie, religie en politiek. Toch heeft hij altijd oog voor de individuele mens, het kwetsbare moment en veelzeggende details.” De bundel kenmerkt een schrijver die gerijpt is, iemand die al vroeg aangetrokken werd door de kunst van het woord en voor wie het optekenen van zijn gedachten en ervaringen net zo natuurlijk is als het in- en uitademen van u en mij. De bundel toont ook het brede interesse platform van Bert. Want hem louter dichter noemen doet hem schromelijk te kort. Hij is ook beeldend kunstenaar en fotograaf. Daarnaast is hij wereldburger met een bovenmatige interesse in geschiedenis. Dat alles vormt een bijzonder rijke voedingsbodem voor zijn pennenvruchten en dat merk je ook weer in deze nieuwe bundel. Het boek is verkrijgbaar in de betere boekhandel. ISBN: 90 6230 098 7. 140 pagina’s. Prijs € 20,00 plus € 3,00 porti. Voor de liefhebber is ‘Eigen Terrein’ een bundel die niet in de collectie mag ontbreken. Voor de maagdelijke lezer is deze bundel de perfecte inwijding in de schoonheid van poëzie.

 

Voor meer informatie kunt u terecht bij Poëzie-uitgeverij WEL, Postbus 624, 4600 AP, Bergen op Zoom, telefoonnummer 0164-256563, www.uitgeverijwel.com