Als eerste de 102 db gehaald - Jack Franken kende ik al langer. Een drummer uit het juiste rockhout gesneden met een voorliefde voor hard, of nog harder. Zijn oude band Gearbox geeft je echt een blik op het verleden; zeker als je hen onlangs live in Gebouw T zag.

Ik praat na met Pieter Huizinga, één van de andere bendeleden. Natuurlijk wil ik weten hoe ze dat optreden in Gebouw T ervaren hebben. “We hebben ervan genoten. Het is een schitterend zaaltje met werkelijk prachtige geluid- en lichtapparatuur. Akoestisch klopt alles, echt een zaal voor Bergen op Zoom om trots op te zijn.” Dit was voor de band echt een reünie concert want het was al een tijdje geleden. “Het laatste optreden was in november 1972, in Hotel De Nieuwe Beurs in de Potterstraat. Ik geloof dat daar later een bioscoop is gekomen. Ik moest die maand in militaire dienst, en dat was het eind van Gearbox I.” De band dateert dus al uit een ver verleden. Ik vraag me af of dat geen impact had op ’t optreden. “Natuurlijk werden we ook enorm opgezweept door het publiek. Wat een geweldig publiek om voor te spelen! Ze kenden bijna ieder nummer en zetten de zaal op zijn kop. Dat was vroeger soms wel anders, toen kregen we vaak verzoeken om top-40 nummers, hahaha. “Kennen jullie geen leuke nummers?”  Het is echt geweldig om dan nu al die mensen te zien springen en swingen op onze ‘bejaardenpop’!” Zo bejaard speelde de band nu ook weer niet, getuige de records die gebroken werden. Zo wist de audio technicus, Tom, te vertellen dat hij nog nooit een drummer had meegemaakt die zo hard sloeg als Jack Franken. Daarnaast vermelde hij nog even dat Gearbox de eerst band was die het maximaal toegestane geluidsvolume van 102 db behaald had. Ook het enthousiasme voor dit optreden was er weer helemaal:” Toen duidelijk werd dat het door zou gaan hebben we bij Gebouw-T een repetitieruimte gehuurd en een keer of 8 geoefend voor het optreden. Dat was als vanouds weer transpiratie door inspiratie, en we hebben er een heleboel lol bij gehad. We moesten wel thuis flink studeren want 40 jaar is niet niks. Jacques heeft speciaal voor de gelegenheid een basgitaar aangeschaft, dat zegt wel genoeg denk ik.” Momenteel zijn er kleine plannetjes om in ’t Groene Paard op herhaling te gaan. “Het Groene Paard

is natuurlijk wat klein voor een hardrockgroep als Gearbox. Dus als het doorgaat, gaat waarschijnlijk ook de voordeur eruit! Dus breng de oordopjes maar mee!” Pieter Huizinga reikte mij de foto's aan.