Maandag 18 november a.s. ontvangen Frans Bakermans, Ido Cranen en Jos van der Ven de Brabant Bokaal 2013. Ze krijgen die uit handen van Wim van de Donk, voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. Dat zet hiermee deze inspirerende Brabanders in de schijnwerpers.

Dit jaar wordt de Brabant Bokaal voor de zesde keer uitgereikt. Samen vormen alle laureaten de Hoederschap van de Brabant Bokaal, dat jaarlijks een bijzonder Brabant-breed project realiseert.

Brabantsedag

Frans Bakermans is sinds 1991 voorzitter van de Stichting Brabantse Dag die jaarlijks het historisch spektakel de Brabantse dag in Heeze organiseert. “Het verleden heeft me altijd geboeid”, zegt hij. “Maar we willen met de Brabantse dag niet alleen het Brabant van vroeger laten zien, maar ook dat van nu. Het is geweldig dat ik daarin een rol mag spelen.”

VELT-tuin

Ido Cranen draagt al ruim vijfentwintig jaar in de VELT-tuin in Gemert zijn kennis van de natuur en het leven over. Cranen: “Het doel is heel simpel: op zoek naar goed eten. Je ervan bewust zijn van waar je eten vandaan komt, is heel belangrijk. De VELT-tuin helpt mensen de verbinding met hun natuurlijke omgeving te laten beleven. Daar kunnen ze zich in lijf en hoofd goed voelen.”

Cultuurhistorie

Jos van der Ven verkocht in 1982 zijn optiekzaken en werd in 1997 voorzitter van de Stichting Archeologie, Bouwhistorie en Cultuur. “Met publicaties maken we cultuurhistorische informatie over ’s-Hertogenbosch voor een breed publiek toegankelijk”, vertelt Van der Ven. “Ik kijk altijd met voldoening naar de inmiddels ruim vijfentwintig boeken.”

Foto's - Harm Peter Smilde