Door Rien van Ginniken - Het was al een tijdje aan het kriebelen, zegt Mieke. “Vanaf het moment dat ik hier kwam wonen, wist ik dat dit unieke pand meer te bieden had dan alleen maar wonen.”  Het is zaterdag 23 maart 2013. Tegenover mijn vrouw en mij zitten Mieke Hoogendam en haar partner. Als overburen hebben we, onder het genot van een etentje en een drankje, een wat uitgebreidere kennismaking. Enige jaren was mijn uitzicht een vervallen pand aan de overzijde van de straat. Zogezegd een bouwval die zeker in aanmerking kwam voor het programma "Bouwval gezocht". De toenmalige eigenaar heeft destijds zijn schouders onder de verbouwing ervan gezet en het  pand na verloop van tijd weer verkocht. Terwijl we ons etentje voortzetten, vertelt Mieke over haar plannen en dromen en dat zijn er nogal wat! Een daarvan is de wens ooit een huiskamerconcert te organiseren. Maar hoe dat aan te pakken?

Hoe krijg je de mensen geïnteresseerd?

Als eerste noemt Mieke de bijzonderheid van het pand namelijk een tot loft omgebouwde melkfabriek. Een andere inspiratiebron vormt voor haar de stad Bergen op Zoom op zich, de plaats waar Brabant  Zeeland kust,  een stad die rijk is aan historische gebouwen. Langzaam word ik meegezogen in haar enthousiasme. Ik word steeds nieuwsgieriger en vraag aan haar aan hoeveel deelnemers zij denkt en hoe die te benaderen. Mieke blijkt daar allang over nagedacht te hebben en schudt het antwoord  zo uit haar mouw: familie en vrienden aanschrijven en vragen of die op hun beurt ook weer iemand meevragen. Een soort zwaan kleeft aan. Simpel toch? Op deze manier ontstaat er een groep gelijkgestemden. Want, laten we eerlijk zijn, het is een huiskamerconcert en geen cafégebeuren! Over en weer worden ideeën uitgewisseld die uiteindelijk resulteren in een waar stappenplan! Namen worden verzameld, de muzieksoort wordt besproken en een concept uitnodiging kan worden opgesteld. Met een grote sprong beland ik vervolgens van de eettafel op die  23e maart in een fantastische entourage op zaterdag de 9de november. Wat Mieke mij verteld had overtreft mijn verwachtingen. In de entree loop ik over een beklinkerde vloer naar een soort leefkuil waar bij de open haard een piano staat opgesteld. Een strak uitgevoerde open trap nodigt uit om ook de bovenverdieping te bezoeken waar vandaan het muziekspektakel een andere dimensie blijkt te krijgen. Zeker zo geslaagd en smaakvol blijkt de muziekkeuze te zijn, uitgevoerd door het muzikale koppel Petra en Sebas Honing onder de naam "Mr. en Mrs. Honey".

Langzaam loopt de "Melkfabriek" vol. Een geroezemoes neemt het over van de in alle stilte geprepareerde ruimte met op de tafels keurig netjes klaarstaande drankjes en hapjes. Nadat ieder van ons een welkomstdrankje heeft, wordt er een toost uitgebracht op een heerlijk avondje genieten. De eerste tonen vullen de ruimte en Mr. en Mss. Honey gaan los. De prima akoestiek dwingt ons tot stilte. Eigen composities worden afgewisseld met bekendere nummers. Je zou er een speld hebben kunnen horen vallen ware het niet dat de heldere stem van Petra en de met gevoel beroerde gitaarsnaren van Sebas ons meevoeren, de beslommeringen van alle dag achter ons latend. Tussen de muziekblokjes door komen de tongen weer even los om na een hapje en drankje door te reizen naar het volgende. En ja hoor, dan blijkt zangjuf Petra ook in die zin haar kwaliteiten waar te maken dat zij het gezelschap met gemak tot meezingen weet te verleiden.

 

De droom van Mieke is ten volle uitgekomen en zo het er nu naar uit ziet zal het niet bij deze ene blijven!