Afgelopen januari was het precies tien jaar geleden dat Toon en Brigitte van Elsakker hun intrede namen in Cafe De Markies aan het Beursplein. Nadat ze bijna tien jaar De Kleine Vijzel op de Grote Markt ‘smoelwerk’ hadden gegeven, was het nu tijd voor een nieuwe stap.

 

Daar waar de Vijzel een echt uitgaanscafé was, zou De Markies een heel andere invulling betekenen. “Het wordt heel anders”, zei Brigitte vooraf tegen oude stamgasten, “er is al een ander publiek, en ook zullen we ons meer richten op de bistro gedachte achter deze horeca gelegenheid”. Inmiddels hebben tien jaar De Markies wel een andere verhaal opgeleverd. De oude stamgasten zijn als het ware versmolten met de nieuwkomers die mee kwamen vanuit de Grote Markt. En de evenementen worden nog altijd gekenmerkt door een hoog ‘botter-tegen-de-zolder’ gehalte. Kortom, dik feest dus. Daarnaast is De Markies een echt stamcafé geworden met gezellige borreluren op zaterdag en zondag. Opvallend is juist dat heel veel mensen Toon en Brigitte gevolgd zijn vanaf hun oude kroeg op de Grote Markt naar de nieuwe op het Beursplein. Vergelijken kun je beide gelegenheden niet. Maar het Beursplein doet knusser aan, en de ramen rondom het café zorgen er voor dat er altijd wel iets te zien is. Daarbij lijkt het wel of bij elk evenement De Markies een verzamelplaats is; het is er altijd gezellig druk.
Inmiddels zijn we tien jaar verder. Veel van de oude klanten hebben inmiddels kinderen, die ook vrolijk mee komen tijdens een frequent bezoek. Als je een keer in je eentje gaat, zul je altijd wel een bekend gezicht zien. Frappant is wel dat de oude medewerkers van Toon en Brigitte nog altijd vechten om een ‘werkplaatsje’ tijdens een Vastenavend of een Krabbefoor. Al hebben ze inmiddels zelf werk, of hebben ze kinderen, blijkbaar  heeft de oude werkomgeving nog steeds zo’n aantrekkingskracht op hen dat ze graag op deze feestdagen aan de slag gaan. De gemiddelde periode dat een medewerker bij Toon en Brigitte werkzaam is mag je ook wel buitengewoon lang noemen. Het is tekenend voor de sfeer die er te vinden is. Bezoekers en personeel hebben het tienjarig bestaan luister gegeven door een fotoalbum te overreiken aan Toon en Brigitte waarin die afgelopen jaren gevangen zijn. Het gaf een mooie doorsnede van feesten, evenementen, of zo maar een bezoek aan de kroeg. Vermaard zijn inmiddels de puzzelritten met Pinksteren, of de vistochten op ’t Scheld. Maar ook de sinterklaasmiddag voor de jonkies en de kerstborrel op kerstavond staan bij alle klanten in hun agenda.
Prachtig was het feest toen Toon 50 jaar werd en Brigitte een enorm geheim voor haar man had. Lee Towers was uitgenodigd voor een optreden, en gaf daarmee de avond een luister die het verdiende. Maar ook geweldig was het geheim dat publiek en personeel voor Toon en Brigitte hadden toen ze 25 jaar getrouwd was. Waar de uitbaters rekenden op een zondag zoals gewoonlijk had publiek en personeel een andere gedachte. Toon en Brigitte werden verrast met een schitterend feest. De Markies heeft in de afgelopen 10 jaar heel wat meegemaakt. Zo is Zaddoek daar op het Beursplein geboren, en zag afgelopen vastenavend de Bergse Kwissnaait het levenslicht in De Markies.
Ook het interieur is inmiddels meer toegespitst op de persoonlijke smaak van de uitbaters. Zo zijn er de nodige elementen van Kuifje terug te vinden, een grote hobby van Toon. De nieuwe bar, de gegraveerde Markiezen op buitenramen en tafeltjes; dit alles laat weinig over aan de verbeelding waar je je bevindt. Het is gezellig toeven daar bij Brigitte en Toon.