Survivors openen eerste SamenLoop voor Hoop - Wat betekent de Samenloop voor Hoop eigenlijk voor de mensen die met kanker te maken hebben of hebben gehad? Deze groep mensen worden " Survivors" genoemd. Ze hebben de ziekte overleefd, of zijn druk bezig met overleven. Zij zijn degenen waar Bergen op Zoom het voor doet. Mannen en vrouwen die ons kunnen vertellen waarom het doel van de SamenLoop voor Hoop, veel geld inzamelen voor wetenschappelijk onderzoek, van vitaal belang is. 

Aan het woord is John Bakema.

“Ik heb twee kinderen, Priscilla van 24 jaar en Richard, 19 jaar en ben weduwnaar sinds 2005.  Het was 2002, ik was 35 jaar en in dat jaar werkte ik in een krappe ruimte. Ik stootte me, en die vrijdagavond had ik blauwe plekken, maar ik zocht er nog niets achter. Op de zondag erna ging ik lekker voetballen en daarna had ik nog meer blauwe plekken. Ik was niet moe of zo dus ik ging ervan uit dat het vanzelf wel weg zou trekken. De laatste keer dat ik naar de dokter was geweest was 12 jaar daarvoor.

Maar die maandag daarop verloor ik bloed in mijn urine, dat was natuurlijk een slecht teken. Ik ben naar de dokter gegaan en die verwees mij direct door naar het ziekenhuis. Ik kreeg een beenmergprik en al op dinsdag werd er leukemie vastgesteld. Op woensdag ben ik met een ambulance naar het Daniel den Hoed ziekenhuis gebracht waar ik diverse onderzoeken kreeg.

Ik kreeg een protocol waarbij de kans op genezing heel groot was en ik kreeg een experimentele chemo. Dit was 8 dagen achter elkaar. Door de goede medicijnen tegen misselijkheid heb ik me haast niet ziek gevoeld. Ik ben toen in totaal 30 dagen opgenomen geweest. Erna was de leukemie weg. Ik heb toen nog drie herhalingskuren gehad van elk vier dagen en ik heb twee jaar medicijnen geslikt.

Ik ben al die tijd heel positief geweest en heb het genomen zoals het kwam. In 2005 is mijn vrouw plotseling overleden. Ik leefde daarna mijn leven, ik was niet bang dat de leukemie terug zou komen. Maar in 2007 kreeg ik na een controle te horen dat de leukemie weer terug was. Ik moest de strijd weer aan gaan. Ik voelde me dit keer gesterkt door het feit dat mijn kinderen alleen hun vader nog hadden. Ik ging er ook in met een ijzeren wil en met de gedachte van: Hier ga ik niet dood aan, echt niet! Dit keer weer een andere behandeling. Ik ging er heel positief in, Mister Positivo werd ik genoemd. Ik heb ook heel veel over mezelf geleerd in die tijd, de positieve gedachtes hebben altijd de overhand gehad bij mij. Dat hielp ook mee aan het genezingsproces. Precies volgens het protocol was na die periode de leukemie weg. Ik leef nu een leuk leven, ik geniet van het leven met altijd die periode in mijn achterhoofd. Ik ben me bewust dat ik nu leef.”

John loopt mee in de openingsronde van de survivors tijdens de SamenLoop voor Hoop op zaterdag 14 september om 15.00 uur. Tevens is hij een van de leden van Het Vriendenteam, een groep die zo groot is dat zij zich hebben opgesplitst in Vriendenteam 1 en 2. In totaal doen zo’n 45 teams mee aan de SamenLoop voor Hoop die plaats vindt op 14 en 15 september a.s.. Iedereen is van harte uitgenodigd dit geweldige evenement mee te maken. Mis het niet en steun de strijd tegen kanker. Kijk voor meer informatie op www.bergenopzoom.samenloopvoorhoop.nl en www.facebook.com/samenloopvoorhoopbergenopzoom.

Laatste kans om in te schrijven

Meer dan veertig teams staan op 14 september a.s aan de start van de SamenLoop voor Hoop. Een uniek, 24 uur durend wandelevenement, waarmee aandacht wordt gevraagd voor de ziekte kanker en geld wordt ingezameld voor KWF Kankerbestrijding. Behalve een wandelevenement is het vooral een weekend vol amusement ontroering en plezier. Wie mee wil doen, kan zich nu nog inschrijven.

Leny Hage, een van de initiatiefneemsters vertelt: “Wat zo mooi is aan de SamenLoop voor Hoop is dat iedereen, jong of oud, fit of niet fit, echt kan bijdragen aan de strijd tegen kanker. Of dat nu is door met een wandelteam mee te doen, een kaarsenzak te kopen voor de ontroerende kaarsenceremonie, als vrijwilliger mee te helpen tijdens het weekend van 14 en 15 september of een actie te organiseren. Alle beetjes helpen.” Een op de drie mensen krijgt kanker. Zes van de tien mensen geneest, maar nog veel te veel mensen kunnen de zware strijd niet winnen. De SamenLoop voor Hoop steunt iedereen die met kanker te maken krijgt. Bergen op Zoom: 24 uur tegen kanker.

Meedoen

Teams van familie, vrienden, buren, verenigingsleden of collega’s wandelen mee met SamenLoop voor Hoop Bergen op Zoom. Er wandelt altijd minstens één teamlid: als symbool voor de voortdurende strijd tegen kanker. De SamenLoop is géén wedstrijd, maar een continue wandelestafette waar iedereen aan mee kan doen. Ieder teamlid betaalt in ieder geval € 10 voor het goede doel, meer geld ophalen mag natuurlijk! De opbrengst komt volledig ten goede aan KWF Kankerbestrijding voor wetenschappelijk kankeronderzoek. Ondanks het serieuze thema is de SamenLoop voor Hoop een feestelijk evenement met heel veel gezelligheid. Zet dus alvast 14 en 15 september in uw agenda en kom langs. Er treden allerlei leuke bands op, er zijn demonstraties en heel veel kraampjes waar u leuke spullen en lekkers kunt kopen.

 

(Ex-)kankerpatiënten steunen

De eregasten bij de SamenLoop voor Hoop zijn (ex-)kankerpatiënten, ook wel survivors genoemd. Zij openen het evenement door de eerste ronde te wandelen en geven daarmee het startsein voor alle teams.