Familiekamer biedt rust in huiselijke sfeer. De verpleegafdeling longgeneeskunde van het Lievensberg ziekenhuis opende deze week officieel de nieuwe familiekamer. De verblijfsruimte is zo ingericht dat het aanvoelt als een huiselijke omgeving. Het idee ontstond twee jaar geleden tijdens een teamoverleg van de afdeling. De verpleegkundigen en afdelingsmedewerkers wilden van de saai ingerichte verblijfsruimte een echte (t)huiskamer maken. Enkele collega’s namen het initiatief en zochten sponsoren. Met succes: de familiekamer is fraai ingericht met gesponsorde meubelen. Diverse bedrijven schonken een bijdrage in geld of accessoires, zoals planten en fotobehang. De sfeervolle kamer is al enige tijd in gebruik, maar deze week vond de officiële opening plaats. In aanwezigheid van enkele sponsoren en de initiatiefnemers werd het glas geheven op het geslaagde eindresultaat.

 

Waardevolle verbetering

Op de afdeling longgeneeskunde liggen regelmatig terminale longpatiënten. In de familiekamer kan de patiënt of zijn familie zich even terugtrekken. De longarts gebruikt de kamer voor slechtnieuws gesprekken met opgenomen patiënten en hun familie. “Beter hier, in een huiselijke omgeving, dan in een kille spreekkamer.” Als een patiënt is overleden kunnen nabestaanden in de familiekamer het eerste verdriet verwerken. Bezoekers en patiënten zijn positief over de kamer en de medewerkers vinden het een waardevolle aanvulling voor van hun afdeling.

FOTOBIJSCHRIFT

  • De familiekamer voor de Longafdeling van het Lievensberg ziekenhuis is tot stand gekomen dankzij de inzet van de verpleegkundigen Nicole Goris en Dorinda van Stiphout.

 

  • In aanwezigheid van enkele sponsoren en de initiatiefnemers werd het glas geheven op het geslaagde eindresultaat