Op woensdag 4 september 2013 is de officiële opening van de speeltuin van het Zilverschoonplein. Deze speeltuin die vooruitlopend op de herstructurering in Gageldonk West is opgeknapt, is gerealiseerd in co productie met bewoners en kinderen uit omliggende straten. Diverse organisaties, gemeentelijke afdelingen en bedrijven zijn op een of andere manier betrokken geweest in dit project wat ooit begon met een vraag halverwege 2011. De verschillende activiteiten zullen plaatsvinden van 14.00 uur en 16.30 uur. Wethouder Arjan van der Weegen zal de speeltuin openen door het onthullen van de pleinregels, die bewoners en kinderen uit de buurt belangrijk vinden.

De speeltuin is er niet zomaar gekomen, het begon medio 2011 met vragen en opmerkingen van ouders die aangaven dat de speeltoestellen niet geschikt waren voor jonge kinderen. Het voetbalveld werd veel gebruikt als het tenminste niet had geregend. Wanneer de kinderen op het voetbalveld speelden dan konden ze met een harde trap op het doel zo een peuter van de wipkip afschieten. Er zat immers geen vangnet achter. De gemeente heeft toen tijdelijk een hek geplaatst in het goal maar echt een wedstrijdje voetballen ging niet meer.

Begin oktober 2012 zijn er diverse bijeenkomsten georganiseerd door SIW, Stadlander, Gemeente, TOS en de buurtregisseur om buurtbewoners en kinderen uit te nodigen om mee te doen met deze co productie. Uiteindelijk hebben er ca. 8 bewoners en 25 kinderen door middel van diverse workshops (ook wel wijkateliers genoemd) meegedaan om tot een ontwerp van de speeltuin te komen. Toen de bewoners samen met landschapsarchitect Martijn Pronk en de andere partijen het ontwerp presenteerde in de speeltuin werd het enthousiast ontvangen door de aanwezigen.

Daarnaast hebben deze bewoners afgelopen zomer ook Thuis op Straat (TOS) geholpen bij het enquêteren voor de pleinregels die op woensdag 4 september onthuld worden. Ongeveer 80 bewoners en 40 kinderen zijn gevraagd om pleinregels op te stellen. Een nieuwe speeltuin is leuk maar samen spelen met respect voor elkaar en de toestellen is daarbij erg belangrijk. De sfeer op straat en in een speeltuin veranderd niet door er nieuwe speeltoestellen neer te zetten.  Het is wel een aanleiding om het met elkaar te hebben over wat we samen belangrijk vinden in het omgaan met elkaar. Iedereen zal het erover eens zijn dat een speeltuin een plezierige, gezellige, schone en veilige plek voor kinderen en buurtbewoners hoort te zijn. Een plek waar iedereen met fatsoen en respect met elkaar omgaat. De pleinregels zorgen ervoor dat mensen elkaar op een normale manier zullen aanspreken op elkaars gedrag.

Kom dus woensdag 4 september naar de feestelijke opening van de speeltuin aan het Zilverschoonplein!

En wat gebeurt er daarna?? In het najaar zal de afdeling openbare ruimte het gras nog inzaaien. Daarnaast zal TOS nog een aantal keer activiteiten organiseren met oog op het samen spelen/ samen leven en de pleinregels. Ze willen dit graag doen samen met de buurtbewoners en kinderen.