Werkendam, 28 juni 2013 – Het Biesbosch museum grijpt de afronding van de ontpoldering van de Noordwaard aan om het museum grondig te vernieuwen. De provincie vindt deze grondige verbouwing en uitbreiding een voorbeeldproject voor ruimtelijke kwaliteit en steunt het project daarom. Dit heeft de provincie vandaag bekendgemaakt bij de conferentie Mijn Mooi Brabant.

Mijn Mooi Brabant geeft steun aan bestaande projecten die op korte termijn, voor 2015, de ruimtelijke kwaliteit in Brabant verbeteren. De provincie draagt aan zo’n project bij door een bescheiden financiële investering, de inzet van expertise op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling en brengt partijen bij elkaar om van elkaar te leren.

Bijzondere plaats in gemeenschap

De verwachting is dat het vernieuwde Biesbosch Museum een bijzondere plaats zal innemen in de gemeenschap en nog grotere landelijke uitstraling zal krijgen. Met de ontpoldering van de Noordwaard komt het museum geheel op een eiland te liggen. De ambitie is om een museum te ontwerpen dat tegelijk de strijd tegen en samenwerking met het water symboliseert. Het museum zal na de verbouwing en uitbreiding jaarlijks 50.000 bezoekers trekken. Hiermee heeft het museum grote toeristische waarde.

Nationaal Park De Biesbosch

Nationaal Park De Biesbosch maakt deel uit van de Rijn-Maas-Schelde delta, een van de grootste delta’s in Europa. De ontstaansgeschiedenis van de Biesbosch biedt inzicht in de wijze waarop in Nederland door de eeuwen heen waterveiligheid is gecombineerd met landbouw. De Biesbosch is één van de weinige zoetwatergetijdengebieden van Europa. In deze delta van de Rijn en de Maas heeft het getij nog vrij spel. De Biesbosch is een doolhof van rivieren, waterbekkens, wilgenbossen en grillige kreken met glashelder water.

Ruimtelijke kwaliteit

Om het gevarieerde, historierijke mozaïek van stad en land in Brabant te waarborgen, investeert de provincie in ruimtelijke kwaliteit. Bij de ontwikkeling van landschappen en steden streeft de provincie naar evenwicht in functionaliteit, aantrekkelijkheid én duurzaamheid. Of het nu een gebied, een erfgoedcomplex of een bakhuis betreft, het gaat om de samenhang in het gebied of op de locatie. De provincie heeft het overzicht op wat er op lokale en regionale schaal gebeurt en brengt hier partijen samen, die vanuit verschillende doelen en belangen werken. Door ze te inspireren met kennis en voorbeelden en ze zodanig aan elkaar te verbinden dat ze elkaar versterken, worden de kwaliteit en eigenheid van het gebied als geheel vergroot.

Tien projecten binnen Mijn Mooi Brabant

De provincie en partners hebben naast het Biesbosch Museum negen andere projecten bekend gemaakt die binnen Mijn Mooi Brabant inhoudelijke en financiële steun krijgen. In de komende maanden zal deze lijst aan project uitgebreid worden tot vijftien. De nu al bekende projecten naast het Biesbosch Museum zijn: bakhuis de Heen in Steenberg, collectieve leer- en buurttuin in Roosendaal, Snelweg badhuis aan A16 ten Zuiden van Breda, landschap De Gender in Eersel, een bedrijfszeilschip in Helmond, een pier tussen water en land in 's-Hertogenbosch, GroeneWoudgas in Sint Oedenrode, Groen en Zorg in Tilburg en omstreken en het Liniepad bij Woudrichem.