De provincie Noord-Brabant investeert in de Brabantse Wal. In het kader van Landschappen van Allure krijgt het project De Zoom een forse impuls door provinciale subsidie.

De Brabantse Wal is een van de drie Landschappen van Allure waarin de provincie de komende jaren investeert. Met de subsidieregeling wil de provincie de komende jaren een bijdrage leveren aan de realisatie van drie hoogwaardige  ‘allurevolle’ landschappen, die van groot belang zijn voor een aantrekkelijk vestigings- en leefklimaat in Brabant. Mooie landschappen houden Brabant aantrekkelijk om in te wonen, werken en recreëren.

Dankzij deze financiering kan het landschap Brabantse Wal verder worden ontwikkeld. De komende jaren wordt voor miljoenen in de regio geïnvesteerd door zowel overheid als bedrijfsleven.

Voor de landschappen de Brabantse Wal, het Groene Woud en Maashorst zijn 10 projecten ingediend, waarbij de provincie wordt gevraagd om ruim €56 miljoen euro mee te investeren. Op basis van vier criteria: landschappelijke kwaliteit, innovatie, verdienmodellen en burgerparticipatie is voor de Brabantse Wal subsidie toegekend voor het project de Zoom.

De provincie maakt niet bekend wat het exacte investeringsbedrag is per project. Daarvoor gaat de provincie nog in gesprek met de indieners om gezamenlijk afspraken te maken over de investeringen en de bijhorende prestaties. Voor de Zoom is 10,5 miljoen euro aangevraagd.

De projecten de Linie en de Steilrand vielen helaas buiten de boot. De projecten die nu niet zijn gehonoreerd, kunnen volgend jaar januari opnieuw worden ingediend.

De turfhistorie is de gemeenschappelijke basis in het project De Zoom, waarin een aantal turfvaarten met hun kunstwerken beleefbaar en bereikbaar worden gemaakt. De route langs die turfvaarten vormt een dubbelzijdige stad- land- verbinding tussen Bergen op Zoom en Roosendaal. Als de recreant start in Bergen op Zoom en fietst langs de oude turfvaart, beleeft zij de oude turfhistorie en komt zij langs verschillende natuurgebieden. De route van de turf verbindt verschillende parels van de Brabantse Wal. Al fietsend vanaf Bergen op Zoom kom je achtereenvolgens langs het landgoed Lievensberg met recreatie-, informatie en verblijfsvoorzieningen (bezoekerscentrum, Stayokay hostels), het natuurgebied De Bergsche Heide, het Landgoed Wouwse Plantage, grenspark De Zoom-Kalmhoutse Heide en Landgoed Visdonk.

Streekorganisatie de Brabantse Wal, een samenwerkingsverband tussen de 4 gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen, Woensdrecht en Roosendaal, wordt verantwoordelijk voor de regiomarketing. Doel hiervan is om de Brabantse Wal als uniek landschap en aantrekkelijk gebied om te wonen, werken en recreëren onder de aandacht te brengen.