De Gemeente Bergen op Zoom heeft nieuwe berichten.

Plan voor nieuwe joblodge voor arbeidsmigranten

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bergen op Zoom wil in principe meewerken aan een nieuwe huisvestingsvoorziening voor arbeidsmigranten aan de Parallelweg. De joblodge bestaat uit 26 kamers voor elk maximaal 2 personen. Op eigen terrein wordt voorzien in de parkeerbehoefte door de aanleg van 26 parkeerplaatsen.

De gemeente Bergen op Zoom maakt werk van het realiseren van huisvesting voor arbeidsmigranten. Dat is ook nodig omdat er regelmatig repressief opgetreden wordt tegen huiseigenaren die in hun woningen teveel mensen huisvesten. Repressief optreden alleen is geen optie. Daarom is het noodzakelijk dat er meer goede huisvesting komt voor met name arbeiders uit Oost-Europa.

Omdat deze aanvraag niet past binnen het geldende bestemmingsplan wordt een procedure opgestart waarbij kan worden afgeweken van dit plan. Het ontwerpbesluit ligt gedurende zes weken ter inzage vanaf het moment dat dit op de voorlichtingspagina van de gemeente verschijnt. Gedurende deze termijn kan door een ieder een zienswijze worden ingediend. Direct omwonenden worden per brief geïnformeerd over de ter inzagelegging.

Rooftassen voortaan strafbaar

De gemeente Bergen op Zoom wil in juni het in bezit hebben van zogenoemde rooftassen strafbaar stellen. Dat gaat de gemeente doen door in de Algemene Plaatselijke Verordening een verbod op te nemen voor het in het bezit hebben van een dergelijke tas.

Bij steeds meer winkeldiefstallen wordt gebruik gemaakt van een ‘rooftas’. Deze tassen hebben een dubbele wand van bijvoorbeeld aluminiumfolie waardoor de detectiepoortjes de gestolen voorwerpen niet kunnen detecteren. Het gevolg is dat de beveiligingsinstallaties geen alarm slaan wanneer gestolen voorwerpen de winkel verlaten.

Winkeliers constateren dat in ongeveer 80% van de winkeldiefstallen gebruik wordt gemaakt van deze rooftassen of van andere voorwerpen die geprepareerd zijn om winkeldiefstallen mee te plegen. Daarnaast verwacht de Nationale Politie een toename van het aantal winkeldiefstallen in de komende jaren.

De gemeenteraad krijgt hiervoor een raadsvoorstel toegezonden waarin wordt voorgesteld om de APV van 2012 op dit punt aan te vullen.

Geld voor voortzetting schakelklassen

Het college van Bergen op Zoom stelt geld beschikbaar voor de voortzetting van schakelklassen voor de basisscholen Oost en El Feth. Het geld is afkomstig uit het Onderwijsachterstandenbudget van het Rijk. Door het aanbieden van extra Nederlandse taal in de schakelklas kunnen leerlingen doorstromen naar een hoger niveau in het voortgezet onderwijs.

Aan de Stichting Islamitisch primair Onderwijs (SIPO) wordt een bedrag van € 24.850,-  beschikbaar gesteld voor voortzetting van de schakelklas in de vorm van een verlengde schooldag voor de groepen 7 en 8 van basisschool El Feth schooljaar 2013-2014. Ook wordt een niet-besteed bedrag van € 27.700,- alsnog bestemd voor het opstarten van een schakelklas in de vorm van een verlengde schooldag voor groep 6.

Aan de Stichting Algemeen Bijzonder Basis Onderwijs (ABBO) wordt een bedrag van € 63.500,- beschikbaar gesteld voor de voortzetting van twee schakelklassen in deeltijd.

De ouders van de leerlingen zijn bijzonder tevreden over het functioneren van de schakelklassen binnen beide scholen.