Het gebied van De Binnenschelde als een (boven)regionale trekpleister met een hoog voorzieningenniveau op het gebied van vrijetijdsbesteding. Voor inwoners een aangename woonomgeving. De gemeente Bergen op Zoom werkt aan een visie om dit te bereiken.

Bergen op Zoom heeft met haar ligging aan het water een goed uitgangspunt om verschillende doelgroepen naar de gemeente te trekken. Daarnaast biedt het gebied mogelijkheden om voor inwoners een aantrekkelijke woonomgeving en een hoger voorzieningenniveau te bieden. Het college van B&W vindt dat de bestaande kracht van het gebied nog onvoldoende benut wordt. Het moet een trekpleister worden. Juist het water is ‘waar Brabant Zeeland kust’ en van belang voor de profilering van Bergen op Zoom, meent het college.

Belangrijk  onderdeel van de visie op de Binnenschelde is de aanpak om te komen tot een betere waterkwaliteit. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen de korte en lange termijn. Voor de lange termijnoplossing wordt ingezet op aansluiting bij de verzilting van Volkerak/Zoommeer, volledig in overeenstemming met de ambitie in de gebiedsopgave Waterpoort.

Verder wordt gekeken naar een aantal onderdelen om de ambities op het gebied van vrijetijdseconomie te realiseren:

  • Fiets- en wandelvoorziening: het ‘rondje Binnenschelde’ afmaken

Fietsen en wandelen zijn de meest voorkomende vrijetijdsbestedingen. De boulevard en de oevers van de Binnenschelde bieden goede mogelijkheden voor deze activiteiten. Langs de Boulevard en langs de oevers van de Binnenschelde aan de Bergse Plaat zijde is een dubbelzijdig fietspad aangebracht. Vanaf de plaatkade richting het noorden is de kwaliteit van het pad al een stuk minder en aan de noordzijde van de Binnenschelde ontbreekt de aansluiting volledig. Om een aantrekkelijke fiets- en wandelvoorziening te creëren, wordt voorgesteld het ‘rondje Binnenschelde’ af te maken.

  • Impuls watersport en -recreatie

De gemeente onderzoekt met de watersportverenigingen de mogelijkheden om te komen tot clustering. Dit kan synergie opleveren en een impuls geven aan de watersport.

De gemeente bekijkt verder hoe zij sporten als bijvoorbeeld kitesurfen kan stimuleren en of een regionale trekker als een kabelskibaan tot de mogelijkheden behoort.

  • Zwembad De Schelp

Door haar ligging aan de Binnenschelde en aan de Boulevard kan de Schelp nog meer uitgroeien tot een recreatief centrum aan de Binnenschelde. Voorgesteld wordt met het zwembad de mogelijkheden nader te onderzoeken.

  • Horeca

De gemeente wil horeca in het gebied mogelijk maken en ondernemers stimuleren en faciliteren. Daarbij staat diversiteit en kwaliteit voorop.


  • Evenementen

Evenementen vormen een belangrijke methode om nieuwe gasten te trekken. Podia met optredens, wedstrijden op het water en evenementen op het strand vergroten de aantrekkelijkheid en de bekendheid. De gemeente wil initiatieven hiertoe stimuleren en ondersteunen.

Over een paar weken volgt een bijeenkomst met belanghebbenden. De gemeenteraad neemt in juni een besluit over de visie.