Op zaterdag 20 april 2013 vindt voor de vierde maal in Nederland Record Store Day plaats. Dat is niet alleen de dag waarop muziekliefhebbers hun favoriete popspeciaalzaak een steun in de rug gunnen, het is ook een dag voor artiesten om blijk te geven dat ze de nog bestaande winkels, met liefde voor hun werk, een warm hart toedragen.

Record Store Day is een wereldwijd evenement, waar alleen al in Nederland ruim 65 onafhankelijke platenzaken aan meedoen. Er zijn niet alleen speciaal op die dag exclusieve releases van heel veel artiesten uit, tijdens Record Store Day komen ook heel veel van die artiesten live hun deelneming betuigen aan de noodlijdende muzieksector met een optreden tussen de platenbakken. De ambassadeurs van Record Store Day in de Benelux heten dit jaar: Triggerfinger.

Op 20 april komen er maar liefst acht toppers naar popspeciaalzaak De Waterput in Bergen op Zoom om een gratis toegankelijk instore optreden te verzorgen. Hieronder het overzicht:

11:00 uur Bruut!

Jazz is populair en kom je tegenwoordig net zo vaak in het popcircuit als in een jazzkroeg tegen. De jonge formatie Bruut! heeft een dijk van een podiumreputatie én debuutalbum. Bruut! opereert met drums, contrabas, scheursax en een vette Hammond, de titels van de tracks verwijzen naar hun favoriete stijl of artiesten; Gospel, Bossa, Sly en Surf bijvoorbeeld.

11:45 uur Charlie Jones Big Band (solo) (B)

Achter Charlie Jones gaat een veelzijdig mens schuil. Hij schildert, vervaardigt sculpturen en fabriceert installaties. De toevoeging Big Band staat voor zijn muzikale tak. De 23-jarige zanger-songschrijver houdt van gospel, folk, soul en zo meer. Hij schrijft songs zoals Lucian Freud schildert: heel direct. Met plooien, rimpels, schaamhaar. Eerlijk én confronterend.

12:30 uur Bed Rugs (B)

In 2012 was er debuut 8th Cloud, vol psychedelische popsongs met een voorliefde voor The Beatles. Op de korte, meesterlijke opvolger Rapids gooien de heren alle schroom van zich af, al spoken er nog meer spacy Fab Four (en de geest van George Harrison op zijn sitar) in hun aderen rond. Producer Paul Butler (The Bees, Michael Kiwanuka) hoorde dat het goed zat.

13:30 uur Noble Tea (B)

Dit jonge Vlaamse vijftal won in 2012 de T-Strijd van poppodium Gebouw-T. Inmiddels plukten de radiostations Studio Brussel als Radio 1 in België de demo’s van de groep van het internet en is er nu een door PIAS uitgegeven debuut-EP Solitary Motions, met ingetogen stukken en meer heftige passages, geproduceerd door David Poltrock (Arid, Hooverphonic).

14:15 uur Death Letters

Een paar jaar debuteerde dit bezeten duo met onversneden rauwe rock, punk en bluestrash. Op hun net verschenen derde album Common Prayers (gemixt door Jochem Jacobs van Textures) put de band uit verhalen van een tweedehands gebedsboek en bivakkeert het muzikaal tussen stevige melodische hardcore, indierock en uitgerekte postrock. Een plaat om je in te verliezen.

15:00 uur Protection Patrol Pinkerton (B)

Het Vlaamse Protection Patrol Pinkerton (PPP voor vrienden) is klaar voor de festivalzomer. De zonnige melodieën en opgewekte teksten stralen je tegemoet. Deze vrolijke bende won al een pak gouden medailles in diverse rockrallys en hun single Future = Our Home kampeerde wekenlang in de Afrekening van Studio Brussel. Ze presenteren op RSD hun debuutalbum.

16:00 uur Boef en de Gelogeerde Aap

Nederhop blijft razend populair. De Tilburgse rapper Thomas Waterreus is een moderne poëet met een zachte G en een vlijmscherpe pen. Samen met DJ/producer Tom Maas werkt hij op het derde album Niet Hier vol originele beats en zware bassen met prominenten als Kraantje Pappie, Faberyayo (Jeugd van Tegenwoordig) en Sticks & Rico (ex-Opgezwolle) samen.

17:00 uur Julian Sas

De bluesgitarist uit Beneden Leeuwen schrijft en speelt bluessongs over het leven. Daar hoort naast plezier en liefde ook pijn en verdriet bij. Zaken die hem sterker maakten en waarvoor hij de songs nodig had om die emoties te verwerken. Naast eigen stukken weet hij ook altijd iets fraais te doen met de muziek van zijn helden, variërend van Gallagher, Hendrix tot Dylan.