In Lepelstraat en Halsteren rijden ze al 34 jaar als A-wagen tijdens de optochten. In Bergen op Zoom werden ze altijd tot C-wagen geclassificeerd.

Tot dit jaar, want nu behoren ze ook tot de A-wagens, en ze zijn direct kandidaat voor de prijzen. Gert Maas is degene die me alles kon vertellen over De Leutige Bouwers, en dus had ik voor hem heel wat vragen in petto. Natuurlijk wilde ik weten of deze club uit Lepelstraat anders is dan de Bergse bouwclubs. “Onze bouwclub is denk ik niet zoveel anders dan andere clubs. Iedereen vindt zijn eigen cluppie de leukste, gezelligste en de beste. Dat is nou eenmaal zo. Ook wij zijn bezig met wat andere materialen te gebruiken buiten het vertrouwde polyester. Zoals hout en schuim. Wat wel degelijk een verschil maakt, in tegenstelling tot andere clubs,  is dat ons bouwkot gewoon bij ons in het dorp staat. Niet op een ‘verzamelterrein’ zoals in Bergen en Halsteren waar meerdere clubs bij elkaar zitten. Wij zijn echt nog lekker ouwerwets op ons ‘eige’. Met als voordeel dat de meeste bouwers gewoon lekker te voet of op de fiets richting het kot komen”. Voorts geeft Gert aan dat ze nog niet echt beseffen of er nu een verschil is als ze toetreden tot de A-wagens. Voor hun gevoel is er niet iets anders. “Of het moet zijn dat de ‘concurrentie’ wat groter wordt en dat we nu ook 5e of 6e kunnen worden en dat zijn we niet zo gewend”, lacht Gert. Die vervolgens aangeeft er alles aan te doen om het niet zo ver te laten komen. Het Motto waar ze dit jaar mee rijden is “De Groete ‘n Uit...!!” Het is weer een idee van vaste ontwerper Ad Bogers. Op de wagen zie je een dweilend liefdeskoppeltje dat de hele wereld over gaat om Vastenavend te vieren en om te kijken hoe ze dat daar doen. Verder vraag ik Gert waar ze als bouwclub nu trots op zijn. “Wat ons trots maakt kun je zien schitteren tijdens de openavond op 8 Feb. bij Cafe Leonita in Lepelstraat en de optochten van Lepelstraat, Halsteren en Bergen op Zoom: De Wagen! Zo’n resultaat in zo’n kleine gemeenschap. Da’s gewoon kippevel. Als we alle bouwers en de bandjes ,die de wagen muzikaal begeleiden, en de vele mensen achter de schermen  op een hoop gooien hebben we een clubke van zo’n 75 mannen en vrouwen. Allemaal uit Lepelstraat. Nou, daar kun je toch trots op zijn??? En het mooie is, zo zijn er nog 2 bouwclubs in het dorp”.

Altijd al trots

Gert vertelt: “Vorig jaar sprak ik toevallig een onbekende, net na de prijsuitreiking met het wegrijden vanaf de “Mart” en die zei dat hij voor de C-Wagens naar de optocht kwam kijken. Nou dan ben je zo trots “as ‘n ‘Ond mee Zeuve .......’ Juist ja”. Gert weet niet of de man het meende, “maar hij was niet zat”.

Dit was de wagen van vorig jaar.