Hij is nog maar kort voorzitter van de Stichting JazzBoZ. Peter Mennes zit nu 2 jaar in het bestuur en heeft zich vol enthousiasme op de verdere ontwikkeling van de ‘club’ gezet. Onlangs hield hij nog een hartstochtelijk betoog over de komende editie. Dit was voldoende aanleiding om hem eens nader aan de tand te voelen. Zo wilde ik weten wat hij van het afgelopen jaar vond. “Ik kijk terug op een fantastische RABOJazzBoZ editie, die door een fantastisch enthousiast team, en vele vrijwilligers is georganiseerd. In het bijzonder ben ik tevreden over de opzet van vrijdagavond, met meer aandacht voor de jeugd”. Zoals hij al aangaf tijdens het feestje in het Stadshuis met vrienden en sponsoren wordt er hard aan de volgende editie gewerkt. “We willen wederom een compact weekend neer zetten dat gratis toegankelijk is en waarin voor een groot publiek in jazz en jazzgerelateerde optredens wordt voorzien. Uiteraard zoeken we naar verbeteringen ten opzichte van het afgelopen jaar. Als laatste is er de wens om naar een meer transparante tent te gaan, waar mogelijk in samenwerking met Proefmei. Dit zijn we nu aan het onderzoeken. Eerst moet nog bekeken worden of dit praktisch haalbaar en betaalbaar is. In die zin praat ik inderdaad over voornemens”. Natuurlijk ben ik benieuwd wat voor jazz Peter nu zelf aanspreekt dus leg ik hem die vraag voor. “Het klinkt wellicht wat diplomatiek, maar zeker zo niet bedoeld, mijn interesse is redelijk breed. Zoals je wellicht weet speel ik zelf in een streetparade orkest, May Day Jazzband, waar we onder andere oude stijl spelen, maar vooral jazzmuziek die we zelf leuk vinden. Ik kan erg genieten van moderne jazz, kom bijvoorbeeld graag bij Pol's place for Jazz. Ik mag graag nieuwe dingen horen. ik vind het belangrijk dat muzikanten met overgave en plezier spelen. Dat merk je, en kan mij ontroeren”. Verder praat Peter nog over aandacht voor de jeugd. Hier voor worden allerlei varianten bedacht zoals we Giel Beelen in de grote tent konden terug vinden. “Natuurlijk zoek je daarmee grenzen op, maar dit biedt wel de mogelijkheid om jong publiek in contact te brengen met jazz. Als je begint te lezen start je ook niet met de meest complexe literatuur”. Dan rest de vraag wanneer 2013 voor Peter een geslaagd jaar is? “Wanneer ik veel mensen, jong en oud gedurende drie dagen heb zien genieten van de muziek. Liefst met een zonnetje....
--------------
Hier het hele interview.
--------------
- Als je terugkijkt op 2012, wat denk je dan?
Ik kijk terug op een fantastische RABOJazzBoZ editie, die door een fantastisch enthousiast team, en vele vrijwilligers is georganiseerd, met dank aan alle sponsoren en vrienden van JazzBoZ. In het bijzonder ben ik tevreden over de opzet van vrijdagavond, met meer aandacht voor de jeugd. Ook de enthousiaste deelname van 19 horecagelegenheden aan de jazzenroute is iets om met plezier op terug te kijken. Het goede is dat ze allen hebben toegezegd in 2013 weer mee te doen!
- Binnen de organisatie is een verjonging aan de hand, zie je daar nu al de impact van?
Ja. Al is het voor mij wat lastig vergelijken aangezien ik zelf natuurlijk pas 2 jaar in het bestuur zit. We kunnen natuurlijk voortbouwen op een fantastische organisatie en ervaring van inmiddels 37 jazzfestivals, en dat is een comfortabel gevoel. De impact van de verjonging zie ik terug in het feit dat er nieuwe zaken worden opgepakt, bijvoorbeeld nadrukkelijk jeugd benaderen op vrijdagavond, maar ook ideeën over het gebruik van nieuwe media. Er wordt met veel enthousiasme en energie gewerkt aan de nieuwe 38 e editie van RABO JazzBoZ. Sommige wilde ideeën sneuvelen of komen later in werkbare vorm terug. Maar ook zijn bestaande ideeën soms opnieuw leven ingeblazen en van een nieuwe jas voorzien. jazzenroute is daar een voorbeeld van.
- Wat zijn de voornemens voor 2013?
Wederom een compact weekend neer te zetten dat gratis toegankelijk is en waarin voor een groot publiek in jazz en jazzgerelateerde optredens wordt voorzien. Uiteraard zoeken we naar verbeteringen ten opzichte van afgelopen jaar. Zo zal de Duvelvibes night op zaterdagavond in de tent op de markt een wat andere invulling krijgen. Dit doen we in samenwerking met Duvel. De jazzenroute willen we graag uitbreiden met enkele restaurants die een jazz-menu serveren, begeleid door live muziek. Als laatste is de wens om naar een meer transparante tent te gaan, waar mogelijk in samenwerking met proefmei. Dit zijn we nu aan het onderzoeken. Eerst moet nog bekeken worden of dit praktisch haalbaar en betaalbaar is. In die zin praat ik inderdaad over voornemens.
- Als organisatie draaien jullie al behoorlijk wat jaartjes mee; wat zijn daarin de valkuilen?
Voor iedere organisatie die een kleine 40 jaar bestaat, is er een risico op routine. Dat zou je als nadeel kunnen zien, maar heeft natuurlijk ook grote voordelen. Je kent de klappen van de zweep, je hebt als organisatie de contacten die nodig zijn om een jazzweekend te organiseren, en natuurlijk een grote hoeveelheid ervaring. Zoals eerder gezegd, dat is comfortabel. Valkuil kan zijn dat nieuwe kansen soms minder gezien worden. Echter, in het bestuur van JazzBoZ is altijd verjonging geweest. Zoals je eerder al schetste, afgelopen twee jaar meer dan voorheen. Zo hebben we het beste uit twee werelden.
- Op welke wijze tracht je het fenomeen jazz zo breed mogelijk weg te zetten, zonder dat de puristen onder het publiek ‘lijden’ onder de behoefte van het grotere publiek aan meer entertainment?
Eigenlijk zou je deze vraag aan onze programmeurs moeten stellen, maar ik kan er wel het volgende op zeggen: zoveel mensen, zoveel smaken. We hebben in onze visie aangeven dat we een jazzweekend willen organiseren voor een breed publiek. Dat betekent dat je op zoek gaat naar diverse stijlen om daar voor elk wat wils in te vinden. Bijvoorbeeld: Afgelopen jaar hadden we een VSOP luisterconcert wat erg experimenteel was. Bij aanvang waren er ruim 100 mensen in Den Enghel, na afloop waren dat er minder dan de helft. We hebben daarmee twee dingen bereikt: 50 mensen hebben kunnen genieten van 'hun' lievelingsjazz, en nog eens ongeveer zo'n groep mensen hebben er aan kunnen proeven en een keuze kunnen maken. Kortom: niet iedereen vindt alles even mooi, maar we doen ons best om er voor te zorgen dat we voor iedereen iets te bieden hebben, zowel voor 'de purist' ( die overigens gelukkig ook niet in een hokje te stoppen is) als voor het grotere publiek.
- Er is sprake van verjonging in de organisatie. Hoe probeer je naast jeugdige muzikanten, ook juist het jeugdige publiek gevoelig te krijgen voor dit genre muziek?
Natuurlijk proberen we jonge kinderen al kennis te laten maken met jazz. Dat doen we in een kindervoorstelling,dit jaar op zondag, de basisschool concerten voor groep 7 en de brugklas concerten. Verder is iedereen natuurlijk het hele weekend welkom, bij alle gratis optredens. We proberen de jeugd met name via de nieuwe stromingen in de muziek te interesseren voor jazz. De cross-overs, mixen van verschillende stijlen, bieden daarvoor een goede mogelijkheid. Gelukkig zien we ook populaire artiesten zich mengen in het genre van jazz. Zo hadden we twee jaar terug Shary An op zondag geprogrammeerd staan. Afgelopen jaar op vrijdagavond hadden we Giel Beelen in de tent. Natuurlijk zoek je daarmee grenzen op, maar dit biedt wel de mogelijkheid om jong publiek in contact te brengen met jazz. Als je begint te lezen start je ook niet met de meest complexe literatuur.
- Wat is je persoonlijke voorkeur?
Het klinkt wellicht wat diplomatiek, maar zeker zo niet bedoeld, mijn interesse is redelijk breed. Zoals je wellicht weet speel ik zelf in een street parade orkest, May Day Jazzband, waar we onder andere oude stijl spelen, maar vooral jazzmuziek die we zelf leuk vinden. Ik kan erg genieten van moderne jazz, kom bijvoorbeeld graag bij Pol's place for Jazz. Ik mag graag nieuwe dingen horen. ik vind het belangrijk dat muzikanten met overgave en plezier spelen. Dat merk je, en kan mij ontroeren.
- Is er nog aanwas van vrijwilligers nodig bij jullie organisatie?
Uiteraard kunnen we altijd mensen gebruiken. We hebben een bar ploeg met vrijwilligers waarvan er de nodige zijn die dit al vele jaren doen. Die zijn we erg dankbaar. Dat geldt natuurlijk ook voor al onze andere vrijwilligers die nodig zijn om RABOJazzBoZ te organiseren. Denk aan stage-managers, presentatoren, EHBO, dames die collecteren met 'een piek voor de muziek' , kassa bezetting, en ik zal er ongetwijfeld nog vergeten. Mensen die JazzBoZ als vrijwilliger willen ondersteunen kunnen zich melden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
- Is het moeilijk om de benodigde financiën bij elkaar te krijgen?
Iedereen heeft het moeilijk in deze tijd. Dus ook voor ons is het hard werken om te zorgen dat we het geld bij elkaar krijgen. We hebben met de RABObank voor 2013 nog een contract als hoofdsponsor. De samenwerking verloopt erg prettig. Dit jaar heeft Duvel aangegeven voor 3 jaar co-sponsor te zijn. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee. Ook hebben we de nodige trouwe sponsoren die JazzBoZ een warm hart toedragen.
Verder kan iedereen vanaf €25,- vriend van JazzBoZ worden. Ook door deze steun houden we het weekend gratis toegankelijk.
- Wanneer is 2013 voor jou een geslaagd jaar?
Wanneer ik veel mensen, jong en oud gedurende drie dagen heb zien genieten van de muziek. Liefst met een zonnetje....