Rob de Groot stapt een nieuw avontuur in met een compleet nieuwe band

Vrijdag 21 december moeten we ons allemaal aanmelden bij het Zwijnshoofd. Deze avond zal niemand minder dan entertainer Rob de Groot ons door de avond voeren. Rob de Groot; dat betekent “Fasten your seatbelts”.

In 1984 zag Rob de Groot het levenslicht. Vanaf z’n dertiende hangt er een gitaar om zijn nek, en zingt hij het uit. Wie Rob eenmaal bezig heeft gezien weet dat hier een rasartiest aan het werk is. Muziek ademt hij uit door al zijn poriën, smeerolie voor zijn stem loopt door de aderen, en de vingers vertonen die karakteristieke houding van een man die de vingers dagelijks in de knoop legt om een gitaarhals. De fretjes van de hals staan in zijn geheugen gegrift en moeiteloos weet hij alle tonen en akkoorden te vinden, of wel verzint hij er nieuwe bij. Een stoomwals, met de luchtigheid van een virtuoze Chinese Cirque de Soleil artieste, en het uithoudingsvermogen van een Arabische volbloed. Zet Rob op het podium en je begint zelf naar adem te snakken. Jaarlijks is deze muzikant meer dan 130 keer op het podium terug te vinden. Ervaring dus te over. Blues en rock ‘n roll zijn hem op het lijf geschreven, maar wie hem nog kent uit zijn ‘Kitsch’ periode weet dat hij tot veel meer in staat is. Zijn muzikale pallet is heel breed. Rob speelt geen muziek, speelt geen rol, het is wie hij is en dat maakt zijn performance zo echt. Elke keer weer weet hij het publiek te raken en mee te sleuren op zijn muzikale ontdekkingsreis. Het is ook prachtig om te zien hoe hij ‘communiceert’ met zijn mede muzikanten. Het wordt een gesprek op de bühne tussen muziekinstrumenten. De ene keer leidt Rob, de andere keer is hij puur ondersteunend. Dat maakt elk nummer en elk optreden ook zo bijzonder. Geen enkele keer heb je het gevoel dat hier een nummer ‘nagespeeld’ wordt. Hij maakt elk lied tot een eigen ervaring en beleving. Hij fluisterde me wel eens in het oor:”Sonn, is er iets anders dan muziek dan?” Vervolgens vertelt hij me vol vuur dat vrijdag 21 december een bijzondere beleving wordt: “Dit wordt al weer de derde keer in ’t Zwijnshoofd en ik kom met een compleet nieuwe band. Let op, we zullen onze installatie en jullie oren niet sparen”. Het belooft een bijzondere avond te worden waarbij er heel wat te genieten zal zijn. En dat in een prachtige entourage als ’t Zwijnshoofd; dat moet wel weer één groot feest worden. Eigenlijk net als Rob beloofd had. 

Rob belooft ons spektakel. Hij voorspelt een wervelende show die alle uithoeken van zijn muzikale wereld zal verkennen. Hij weet nu al dat we niet stil kunnen blijven staan, dat we uit volle borst zullen meezingen, en dat we op het eind van de avond tot op het bot versleten zijn. Dat is pas een echte Big Shampoo Christmas Show.