Het winkelgebied van de binnenstad Bergen op Zoom heeft het Keurmerk Veilig Ondernemen voor Winkelgebieden (KVO-W) behaald.

Daarom ondertekenden maandag 12 november 2012 de ondernemersvereniging Sterck, de gemeente Bergen op Zoom, politie, brandweer en het HBD het convenant KVO-W (winkelgebieden). De ondertekening ging vooraf aan de Veiligheidsbijeenkomst met het thema “Een overval, het zal je maar overkomen”, bedoeld om het risico op overvallen te verminderen en met tips hoe te handelen bij een overval.

Het winkelgebied in de binnenstad van Bergen op Zoom is in september 2011 gestart met het Keurmerk Veilig Ondernemen. Ondernemers, gemeente, brandweer en politie hebben met steun van het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Midden- en West-Brabant (RPC), de handen ineengeslagen om criminaliteit en overlast aan te pakken en het veiligheidsgevoel te vergroten. Met behulp van een veiligheidsenquête onder de ondernemers en een schouw in het winkelgebied is een plan van aanpak met maatregelen opgesteld. Op de lijst van actiepunten staat met stip aanpak winkeldiefstal, tegengaan van zakkenrollerij, aanpak verkeersoverlast en verkeersveiligheid, verbeteren verkeersborden, graffiti en schoonmaak binnenstad.

Het certificeringsinstituut KIWA heeft het plan van aanpak officieel getoetst, waarbij is nagegaan of de veiligheidsmaatregelen en het samenwerkingsverband in het winkelhart van Bergen op Zoom voldoen aan de eisen. Het actieplan wordt regelmatig bijgesteld en iedere 2 jaar wordt opnieuw getoetst of het winkelgebied voldoet aan de eisen van het keurmerk.

Het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) is ontstaan door  afspraken tussen

MKB Nederland, VNO-NCW, de verzekeraars en de ministeries van EZ, Veiligheid en Justitie, en Binnenlandse Zaken. Het HBD begeleidt, op verzoek van het Ministerie van Justitie, KVO-projecten voor winkelgebieden door het kosteloos ter beschikking stellen van regionale procesbegeleiders.

In de regio Midden- en West-Brabant worden momenteel ruim 60 bedrijventerreinen en winkelgebieden veiliger gemaakt met behulp van de KVO-methode. De ervaringen die inmiddels zijn opgedaan, bewijzen het succes van de werkwijze. Schade vermindert aanzienlijk en het gevoel van veiligheid van bezoekers, ondernemers en hun personeel neemt in belangrijke mate toe.