Gert-Jan de Koster is één van de grote trekkers achter Gebouw T. Als zakelijk leider is het zijn taak om de buitenwereld te laten zien dat Gebouw T meer is dan slechts een podium voor bandjes. In samenwerking met Studio Zoomvliet is het project rondom de afsluiter van het Bergse Jubileumjaar natuurlijk de ultieme manier om de extra mogelijkheden als Multi- en nieuwe media aan een groot publiek te tonen.

“Geschiedenis is geen saaie stof meer. Het verhaal komt echt tot leven en als toeschouwer sta je er midden tussen”, aldus Nick Franken. X-Samples of History betekent een enorme uitdaging. Voor de technici en artiesten die het voor elkaar ‘moeten boksen’, maar ook voor het publiek. Gebouw T belooft een beleving zoals je die nog nooit meegemaakt hebt. Het project betekent een samensmelting tussen verleden en heden, tussen techniek en muzikaliteit, en vooral een samensmelting tussen beeld en geluid waarbij de totale waarneming je meevoert als een sneltrein. Als toeschouwer sta je niet aan de kant en neem je slechts waar, nee in dit geval sta je er midden in. Stel je de volgende deelnemers eens voor: Eboman, Kayaman, Headroom Studios, Merck toch hoe sterk, Karel Smagge, Diego Terroba, Dancemax, Franky Nuts & Azzeration, Cor van Dort, Trio Fleurs, Dweilband, Bert Eggermont, Nick Franken, en je weet dat er een enorm project op je wacht. Al heel veel tijd is gegaan in het samenstellen van muziekopnamen en samples. Evenzo in beeldfragmenten. Op de avond zelf, op 26 en 27 oktober, zullen we als publiek de ultieme bundeling beleven. Nick laat me zien hoe in de muziekstudio de laatste hand gelegd wordt aan een traditioneel klavecimbel stuk dat volkomen samen gaat met moderne hiphop. Eboman wordt de rode draad in het hele verhaal. Deze unieke wereldvermaarde artiest beslist ter plaatse welke samples beeld en geluid hij gebruikt om zijn show vorm te geven. Het wordt nu een heel technisch verhaal, maar het komt er wel op neer dat 800 jaren Bergen op Zoom tot leven gewekt worden, en samensmelten met de hedendaagse samenleving. De soldaten van Merck toch hoe Sterck staan lijnrecht tegenover moderne dansers, verhalen van Cor van Dort, oude muziekstukken die later in een modern jasje gehesen worden, het komt allemaal voorbij. Het toont waar Bergen op Zoom vandaan komt, en waar het nu staat, met een knipoog naar de toekomst. Voor iedereen is er uit deze grote snoeppot, die dit project is, iets te halen, van 15 tot 80 jaar, en met welke interesse dan ook. Lees verder op deze pagina…

Oproep: “Heb jij ook een boodschap”

Nick roept iedereen op om  www.x-samplesof.nl te bezoeken en zijn of haar boodschap of videootje te uploaden. En wie weet worden deze wel verwerkt in de show zelf, als Eboman de ene na de andere sample oproept en gebruikt in het geheel. Kijk trouwens ook eens op de website voor nog meer info en bestel je kaartjes tijdig!

Ok, en nu een uitleg

Laten we beginnen met een oproep aan het publiek om massaal te komen. Deze avonden worden uniek, niet alleen voor Gebouw T en Bergen op Zoom, deze avond mag gerust baanbrekend genoemd worden wereld wijd! In de zaal van gebouw T zullen maar liefst 8 beamers opgesteld staan. In de zaal zal het publiek ook live gefilmd worden, en ook deze samples zullen ter plaatse opgenomen kunnen worden in de show van Eboman. Deze artiest moet je maar eens googlen om te zien wat een grootheid Gebouw T heeft binnen gehaald. Hij heeft speciale software ontworpen die het mogelijk maakt om interactief allerlei muziek- en beeld materiaal op te roepen en vorm te geven. Aan de hand van klanken kan hij al een geheel muziekstuk componeren. Laat staan wat hij nu gaat doen met al het materiaal dat al voorbereid is, en wat er op die avond staat te gebeuren met alle aanwezige muzikanten en deelnemers. Deelnemers waartoe u als publiek natuurlijk ook behoort. Leerlingen van het ROC en het bedrijfsleven zijn ook betrokken bij dit technisch hoogstandje. Beeld, projectie, sounddesign, videomapping  en broadcasting, het zijn allemaal interactieve elementen die ingezet worden om dit project tot leven te brengen. Met dit zogenaamde ‘belevenis concept’ laten Gebouw T en Zoomvliet zien dat ze onderscheidend zijn en een creatief en innoverend podium bieden op het gebied van beeld, geluid en nieuwe media. Het moge duidelijk zijn dat het woord ‘opleiding’ hier ook groot wordt geschreven. Zo maakt Bergen op Zoom grote stappen richting toekomst.

Dus,…. Heb je al kaarten besteld?

In voorbereiding

Nick Franken neemt me mee naar de muziekstudio waar de voorbereidingen al in volle gang zijn. Ik mag getuige zijn van de geboorte van een prachtig stuk muziek. Als ik de ogen sluit treed ik terug in de tijd met die prachtige klavecimbel in de hoofdrol. Maar dan roeren moderne klanken zich in een orgie van verleden en moderne tijd.