De Steenbergse straat was volledig geblokkeerd door een grote kraan. Het zware gedreun van de motor en de rookpluimen gaven aan dat er zwaar gewerkt werd. Deze zaterdag vonden reeds de voorbereidingen plaats voor het decor van Diederick, het Zoomerspel van 2012. 

Van 31 augustus tot en met 9 september is het Bergse museum weer het grondgebied voor een nieuwe uitvoering van Diederick. Het verhaal is inmiddels duidelijk: Diederick is een ontroerend stuk dat zich afspeelt tijdens de Franse bezetting van Bergen op Zoom. Diederick's vader wordt vermoord en zijn moeder sterft door verwondingen van kanonskogels. Diederick belandt in een weeshuis, maar houdt het hoofd boven water dankzij Josina, die zich het lot van Diederick aantrekt. Alhoewel de bezoekers van het spektakel alleen maar de show zien, gebeurt er natuurlijk ontzettend veel meer. De decorbouwers zijn tot de laatste minuten in touw om alles tip top in orde te krijgen. En die kraan was nodig om alle grote onderdelen over het gebouw heen zo in de tuin te takelen. Een kijkje achter de schermen levert je een wirwar van activiteiten op. Alle acteurs moeten goed in de kleding gestoken worden, om daarna van de nodige schmink voorzien te worden. Mensen zijn zenuwachtig bezig om de laatste plooien van die ene jurk precies goed te krijgen, dat ene moddervlekje op dat been moet er perfect uitzien. Het zijn deze mensen die je nooit ziet of hoort. Zij zijn echter wel mede de drijvende krachten achter het hele spektakel. Het zijn deze vrijwilligers die de Zoomerspelen maken tot wat het is, een waar Bergs evenement dat waardering verdient. 

Voor dat de uitvoering begint is het alle zeilen bijzetten in de schminkkamer. De mensen van de schmink moeten immers alle acteurs voorzien van de juiste make up, schrammen, wonden en ‘vuiligheid’ om deze acteurs zo echt mogelijk over te laten komen op het publiek. Ook deze vrijwilligers blijven achter de schermen maar hebben hun grote bijdrage aan het succes. Voor alle informatie: http://www.dezoomerspelen.nl/ 

Hierbij een aantal foto's die Dick Vermaas maakte tijdens Diederick 2011