Lievensberg meldt: 'Met een longziekte sta je niet alleen'

Als longpatiënt heb je veel aan je arts of de verpleegkundige. Maar wat je van andere patiënten hoort, is minstens zo waardevol. Je leert van andermans ervaring. Dat kan voortaan bij Longpunt Bergen op Zoom, de maandelijks wisselende ontmoetingsplek voor longpatiënten en hun mantelzorgers in Bergen op Zoom en omgeving. Longpunt Bergen op Zoom is een initiatief van het Astma Fonds (binnenkort Longfonds) in samenwerking met het Lievensberg ziekenhuis en het Bergs Eerstelijns Netwerk (B.E.N.)

Longpunt Bergen op Zoom start dinsdag 4 september 2012 met een feestelijke opening van 14.00 tot 16.00 uur (inloop vanaf 13.30 uur) in de aula op de 1e etage in het Lievensberg ziekenhuis, Boerhaaveplein 1, in Bergen op Zoom. De Longpuntbijeenkomsten, met telkens een verschillend thema, vinden plaats op 9 oktober en 20 november 2012, 15 januari, 19 februari, 26 maart, 23 april, 28 mei en 25 juni 2013. Elke bijeenkomst begint om 14.00 en eindigt om 16.00 uur. Iedereen kan gratis deelnemen aan het Longpunt in Bergen op Zoom. Bij voorkeur aanmelden via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.<mailto:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.> of bel met het patiëntenservicebureau van het Lievensberg ziekenhuis, op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur: 0164 - 278 795 of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.<mailto:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.>.

Kennis en ervaring

Voor patiënten en hun omgeving is Longpunt dé plek om ervaringen uit te wisselen, tips op te doen en zorgen te delen. Voor zorgverleners is Longpunt dé plek waar zij patiënten in een groep ontmoeten en interactief kunnen informeren. Voor vrijwilligers is Longpunt dé plek waar zij het leven van andere longpatiënten enorm helpen verbeteren.Hoe beter je als patiënt om kunt gaan met je longziekte, hoe liever. Maar hoe doe je dat? Mensen met een chronische longziekte, hun familie en zorgverleners, zijn eens in de maand  welkom om informatie te krijgen én om hun ervaringen te delen. Wie kan je beter vertellen hoe je in het dagelijks leven om kunt gaan met je ziekte dan een patiënt? En wie kan beter vertellen hoe je jouw medicijnen op de juiste manier kunt innemen, dan de longverpleegkundige of de praktijkondersteuner? Die ontmoeting vindt elke maand plaats bij Longpunt Bergen op Zoom. Longpatiënten kunnen te maken hebben met uiteenlopende zorgverleners, zoals longartsen, longverpleegkundigen, huisartsen, praktijkondersteuners, apothekers, diëtisten of fysiotherapeuten, maar ook psychologen, thuiszorg of maatschappelijk werkers. Zij kunnen allemaal bijdragen aan het Longpunt.

Astma Fonds wordt Longfonds

In Nederland zijn een miljoen mensen met een chronische longziekte, zoals astma, COPD of een zeldzame longziekte. Het Astma Fonds (Longfonds) zet zich in voor iedereen met een chronische longziekte en voor iedereen met gezonde longen. Daarom verandert het Astma Fonds haar naam binnenkort in Longfonds.