Al sinds de oudheid klonteren mensen graag samen om over van alles en nog wat te kletsen, en om een ‘natje’ en een ‘droogje’ naar binnen te werken. Herbergen waren van oudsher de plaatsen waar reizigers en lokalen graag bijeen kwamen. En eigenlijk gebeurt het nog steeds.
Onderzoek van Henk Franken wees uit dat in het vergunningsjaar 1882 / 1883 maar liefst 136 vergunningen voor sterke drank werden uitgegeven door de gemeente Bergen op Zoom. Volgens de vergunningenwet mochten dat er eigenlijk maar 36 zijn. Bergen op Zoom is altijd al rijk geweest aan horeca gelegenheden. Dat is de laatste 20 jaar aanzienlijk terug gelopen. Maar nog altijd kan de bezoeker behoorlijk aan zijn of haar trekken komen. Er zijn voldoende verschillende restaurants en ook redelijk wat thema of doelgroep gerichte cafés. Gelukkig zijn er ook nog de nodige ouderwetse stamkroegen waar je op het eind van de middag binnen stapt voor een pilsje of borreltje, en waar je altijd wel bekenden aantreft. In een stad waarin de vergrijzing ook toe dreigt te slaan en waar de binnenstad steeds meer 50plussers huisvest is dat natuurlijk wel een positief gegeven. Je ziet heel nadrukkelijk dat een stamkroeg een sociale functie heeft. Het is een ontmoetingsplaats voor mensen van diverse pluimage die gewoon thuis wel eens weg willen. En als je dan op een locatie altijd wel een bekend gezicht vindt om een praatje mee te kunnen maken is dat mooi natuurlijk. Veelal is er dan ook sprake van zogenaamde borreluurtjes. Op een bepaalde dag in de week, of enkele dagen, zie je dat mensen tussen vier en zes even gezellig samen komen. Er wordt een kaartje gelegd, potje biljart gespeeld, of gewoonweg een potje ‘geouwehoerd’. Mia en Willem Bosters waren bekende namen natuurlijk, evenals Sjaak en Riet Verbeers. Tegenwoordig denk je aan Rens en Josien, John en Joshua, of Toon en Brigitte. Maar de kenners weten dat je ook bij Café Krijnen, of Thalia terecht kunt. Achterliggende gedachte bij een stamkefee is steevast dat je in een bekende omgeving terecht komt onverschillig of je alleen komt of in gezelschap. En zeker nu de overheid snijdt in allerlei sociale contactadressen zoals buurthuizen en dergelijke, zou de functie van een stamkroeg wel eens steeds belangrijker kunnen worden. Tenslotte hoeven we na onze vijftigste nog niet allemaal achter de geraniums te belanden? Dus gelukkig maar dat we nog op diverse gezellige adressen terecht kunnen.
Je hoeft niet per se te willen gaan stappen. Gewoon even een uurtje uitbreken uit de dagelijkse beslommeringen. Dan is het mooi dat er een adres is waar je altijd wel bekenden treft voor dat ene praatje. Gelukkig heeft Bergen nog steeds een aantal van deze gezellige kroegjes.