Cultuurplein-Markiezenhof te Bergen op Zoom, daar was het Schrijversgilde te vinden.

De Bourgondische Krabbenfoor te Bergen op Zoom is een jaarlijks terugkerend evenement met alle ingrediënten van een jaarmarkt of braderie. Echter de stad weet daar nog iets extra's aan toe te voegen door de binnenplaatsen van het stadspaleis het Markiezenhof te gebruiken voor de inrichting van een kunstmarkt en een cultuurplein. Deze laatste is bedoeld voor allerlei culturele organisaties om zich te presenteren aan het publiek en om de netwerken te kunnen vergroten.

Het Schrijversgilde der Lage Landen, met zetel Bergen op Zoom, kon natuurlijk niet ontbreken. De dag begon al vroeg

Vertegenwoordigd door Djuna Pellis, Henk Witjes en Sonn Franken werd er tevens op gewezen dat op zaterdag 14 oktober voor de derde keer het Bergs Cultuur Festival wordt georganiseerd in Theater Den Enghel.

Het vierde lid Marc Kerkhofs was helaas verhinderd, maar werkt hard op de achtergrond aan de organisatie van de komende evenementen.

Het Schrijversgilde der Lage Landen heeft als doel om de Nederlandse taal in al zijn facetten meer onder de aandacht te brengen. Met name de jeugd is een belangrijke doelgroep. Immers, door meer te lezen, en/of zelf de schrijverspen te hanteren, krijg je ook een breder en genuanceerder beeld op de wereld, hetgeen je kan helpen in discussies, het vormen van je eigen mening, meer begrip voor anderen en het helpt bij het zelf onder woorden brengen van wat je bezig houdt. Bovendien helpt het bij een steeds sterker toenemende digitale en technologische wereld om kennis te vergaren bij bij voorbeeld het lezen van handleidingen en rapporten.

Maar met name is het leuk om te lezen, geeft het je de nodige ontspanning en wil het Gilde stimuleren dat mensen zelf de schrijverspen ter hand nemen en zo de magische en leuke wereld van het schrijven ontdekken. Hiertoe wil het schrijversgilde workshops en lezingen geven.

De vrijdag was boven verwachting een droge dag, nadat de donderdag grotendeels in het water gevallen was. Het publiek wist het Cultuurplein goed te vinden en kreeg uitleg over het waarom, hoe en wie van het schrijversgilde.

Er werd geflyerd over het Bergse Cultuurfestival en de visiteboekjes van schrijvers Henk Witjes en Sonn Franken vonden gretig aftrek. Want bovenal bestaat het Schrijversgilde der Lage Lannden natuurlijk uit schrijvers Marc Kekhofs uit Vlaanderen en Bergenaren Henk Witjes en Sonn Franken. Met aanstormend talent Djuna Pellis is ook de jeugd actief en werkt het schrijversgilde aan de toekomst.

De binnenplaats van het Markiezenhof (bij de poort die naar de "Vismart' leidt, is een prachtige locatie om de cultuur van Bergen op Zoom op te snuiven. 

Ook op de zaterdag van de Krabbenfoor zal het schrijversgilde aanwezig zijn.