De Teerkamer

Contactpersoon: Leslie Lauwen
Straat: Grote Markt 13
Postcode: 4611NS
Plaats: Bergen op Zoom
Telefoon: 0164239345
Website: De Teerkamer
Geopend:
  • Maandag
  • Woensdag
  • Donderdag
  • Vrijdag
  • Zaterdag
  • Zondag

Dit is hét trefpunt voor jong en oud in het hart van Bergen op Zoom.

 

 

Welkom bij De Teerkamer  (Teercamer Den Noort)

 

Aan het einde van de 15e eeuw had Bergen op Zoom zich opgewerkt van een eenvoudige havenplaats tot een vooraanstaand handelscentrum. Door de welvaart kon de stad zich zelfs een eigen herberg permitteren. Het stadsbestuur liet daardoor aan de Zuidzijde van de Grote Markt een grote lokaliteit inrichten waar de Bergenaren “Inne banketeren (fuiven) souden alst hemlieden beliefde”.

 

De herberg kreeg de naam Teercamer Den Noort (De naam Teercamer komt van verteren wat staat voor eten en drinken) en werd op 10 mei 1505 geopend door Jan III van Glymes, Heer van Bergen op Zoom. De Teercamer werd een levendig trefpunt in het hart van de middeleeuws stad, waar door de burger en kooplui uitbundig gedronken, gegeten en gefeest werd.

 

Een halve eeuw later ging de herberg ten onder aan het krijgsgewoel van de Tachtigjarige Oorlog. Met De Teerkamer van nu heeft Bergen op Zoom haar oude trefpunt weer terug. En nu lunchen, dineren, borrelen en feesten we weer in het oude trefpunt. Schitterend modern ingericht, geheel in lijn met Bergen op Zoom: modern in een historisch jasje of historisch in een moderne tijd.

 

 

In vroeger tijden brouwde men thuis bier en als men dan bier over had, hing men een bierpul aan de gevel. Daarmee aangevend, dat het huis een teerkamer had. Of het hier ook zo geweest is weten we niet…