Fruithandel Bert Franken

Contactpersoon: Bert Franken
Straat: Witteruiterweg 1
Postcode: 4651PX
Plaats: Steenbergen
Telefoon: 0031167564089
Geopend:
  • Maandag
  • Dinsdag
  • Woensdag
  • Donderdag
  • Vrijdag

Fruithandel Bert Franken is gevestigd in de polder tegen Steenbergen aan en is gespecialiseerd in appels en peren. 

Fruithandel Bert Franken is gespecialiseerd in Appels en Peren. Op de vruchtbare grond van de Brabantse Wal wordt op natuurlijke wijze het lekkerste fruit geteeld. Bestrijding van ongedierte gebeurt op de ouderwetse manier. Dus wanneer er teveel van het kleine 'gespuis' zich laat zien laat Bert zich ondersteunen door de natuurlijke vijanden van deze vervelende creatuurtjes; de roofvogels.

De teelt van Appels en Peren vindt plaats op 9 ha. Daarnaast zijn er twee ruime koelcellen op het terrein waar elke oogst direct onder gebracht wordt teneinde de kwaliteit zo goed mogelijk te bewaren en te waarborgen.

Verkoop vindt grotendeels plaats via de groothandel, waarbij Fruithandel Bert Franken gaat voor solide zakenrelaties. "Wat goed is, is goed" is het motto van Bert, die bij voorbeeld nog steeds zaken doet met de dezelfde mensen als waar zijn vader zaken mee doet. Al is dat in veel gevallen ook daar ondertussen de zoon. Goede afspraken en een solide verhouding, dat zijn de uitgangspunten die Fruithandel Bert Franken zijn relaties voorhoudt, en waaraan ook hijzelf zich houdt.

 

Van oudsher verwacht je fruitteelt op de Betuwe of in Zuid Limburg. In mindere mate moet je daar tegenwoordig ook Zuid Beverland bij betrekken. Ook in België is Limburg de juiste provincie voor de fruitteelt. Maar Fruithandel Bert Franken is toch echt gevestigd op de Brabantse Wal.

 

Fruithandel Bert Franken is gevestigd in de polder tegen Steenbergen aan en is gespecialiseerd in appels en peren. En aangezien dit als buitenste rand van het gebied genoemd wordt zien wij gemakshalve de fruitteelt van Bert op de bodem van de Brabantse Wal plaatsvinden. Bert heeft de fruithandel van zijn vader overgenomen. Op zo’n negen ha teelt hij met name appels en peren. Bert is bezeten van zijn vak. Er is al heel wat veranderd. “Vroeger stonden er houten palen tussen de bomen, nu zijn het betonnen palen. Dat scheelt nogal wat in het onderhoud.” Waar de vader van Bert zich nog bezig hield met de zogenaamde grove tuinbouw met gewassen als koolsoorten en rabarber, daar is het vizier nu volledig op de appels en peren. “Vroeger hadden we ook een eigen boerderijwinkel waarin mijn moeder werkte, nu verkoop ik alles aan de groothandel.” Bovenal is de fruitteelt afhankelijk van het weer. “Als het goed weer is heb je een korte bloei van ongeveer een week. De korte bloei heeft ook zo zijn voordelen voor de vrucht. Met dergelijk weer vindt er een betere bestuiving plaats wat resulteert in het feit dat meer bloemen omgezet worden in vruchten.” Bert zit al weer ruim dertig jaar in het vak. “Ik kwam van school af toen ik 16 was en ben gelijk bij mijn vader in het bedrijf gestapt”. Inmiddels is het zijn eigen bedrijf en werkt hij nog steeds met veel plezier in het fruit. “Ik zou niks anders willen. Ik weet ook niet beter.” Bert werkt vooral op natuurlijke basis. In geval van buitengewone overlast van ongedierte neemt hij contact op met valkeniers om met behulp van deze natuurlijke vijanden de 'vijand' te bestrijden. Niet voor niets dat de producten van Fruithandel Bert Franken bekend staan om hun kwaliteit.