Gemeenteberichten week 48

 

Tijdens koopzondagen gratis parkeren op pleinen en in garages

In Bergen op Zoom hoeft in de feestmaand december op de koopzondagen niet betaald te worden voor het parkeren op een aantal locaties.

Gratis parkeren

In Bergen op Zoom hoeft in de feestmaand december op de koopzondagen niet betaald te worden voor het parkeren. Voor de bezoekers aan de binnenstad die hun auto willen parkeren, heeft de gemeente pleinen ingericht en parkeergarages gebouwd. Het gratis parkeren geldt daarom alleen op de daarvoor ingerichte pleinen en in de parkeergarages. De ondernemers en de gemeente hopen met het gratis parkeren meer bezoekers in de binnenstad te krijgen. Deze maatregel wordt mede daarom tevens in de regionale media bekend gemaakt. Mocht het een succes worden, dan overweegt de gemeente of op koopzondagen voortaan niet altijd vrij geparkeerd kan worden.

Alléén op pleinen en in garages

De vrijstelling op de pleinen en in de garages gaat in op 27 november 2011 en duurt tot het einde van het jaar. Het betreft dus de koopzondagen van 27 november, 4, 11 en 18 december. Op de oudere parkeerautomaten wordt binnenkort een speciale sticker geplakt om nogmaals te wijzen op de gratis koopzondagen. De nieuwere automaten worden geprogrammeerd met de nieuwe tijden. Op de genoemde data wordt een nul-tarief ingesteld in de parkeergarages en het Pastoor Joorenplein tussen 11:00 uur en 21:00 uur.

Op de koopzondagen worden de bezoekers aan de stad bij binnenkomst geattendeerd op de gratis parkeerplaatsen in het centrum. Dit gebeurt door op de gemeentelijke elektronische lichtschermen die langs de belangrijkste toegangswegen te vinden zijn. Bij de ingangen van de pleinen en garages worden de gratis parkeertijden op de borden aangegeven.

 

Pleinen:

Achter London

Antwerpsestraat thv winkelcentrum

Battusplaats

Blokstallen

De Kaai

Geertruidaplein

Kazerneplein

Koepelplaats

Korenmarkt

Minderbroederstraat

Mineurplein

Plein 13

St Catharinaplein

Weverskat

Wilhelminaveld

Zuid-Oostsingel

 

Parkeergarages:

De Parade

Achter de Grote markt

Pastoor Joorenplein

 

 

Vernieuwd busstation geopend (+foto bus)

Door met een autobus door een lint met ballonnen te rijden, opende wethouder Ton Linssen vanochtend het nieuwe busstation aan het stationsplein. Hij deed dat samen met gedeputeerde Ruud van Heugten van de provincie Noord Brabant.

De bus waarin werd plaatsgenomen was van Veolia, de vervoersmaatschappij die op dit busstation de meeste lijnen heeft.  

 Dat alles gebeurde onder toezicht van een aantal genodigden, partijen die bij de herontwikkeling van dit station een rol spelen. De herontwikkeling is immers mogelijk gemaakt met bijdragen van de Provincie en met Europees geld.  Behalve vanuit de Provincie waren er vertegenwoordigers van bouwbedrijf Oomen, leveranciers Vialis en CBS, bomenexpert Copijn, de busondernemingen Veolia en Connexion en de gebiedsbeheerders NS Poort en Prorail. Ook waren buurtbewoners en ondernemers in dit gebied uitgenodigd om bij de opening aanwezig te zijn.

 In zijn toespraak benadrukte wethouder Linssen het college-speerpunt m.b.t. de ontwikkeling van het stationsgebied, met als doel om het aanzicht en de entree van de (binnen-)stad te verbeteren. Dat moet tevens een prikkel zijn om over te gaan tot investeringen in vastgoed en nieuwe werkgelegenheid.

De heer van Heugten feliciteerde de gemeente en gebruikers van het nieuwe busstation en sprak zijn waardering ervoor uit dat bij de creatie van dit busstation ook alle aandacht is gegeven aan voorzieningen in de vorm van speciale tegels en paden voor slechtzienden.

 

Dat de ontwikkeling van dit gebied werkt, blijkt wel uit het feit dat er op deze locatie ook al wordt gewerkt aan de bouw van het woongebouw ‘de Statie’ door woningcorporatie Stadlander.

Later gaat de gemeente zelf nog door met de aanpak van de Oude Stationsweg, de Zuidoostsingel en het Stationsplein zelf.

 

Zuidwest Nederland niet langer kandidaat voor Floriade 2022

De provincies Brabant en Zeeland en de gemeenten Bergen op Zoom en Tholen hebben gisteren besloten zich niet kandidaat te stellen voor de Floriade 2022.

Het dagelijks provinciebestuur van Zeeland heeft gisteren het voorstel aan de Staten ingetrokken, om dat zij inschatten dat  het project op onvoldoende draagvlak kan rekenen bij Provinciale Staten van Zeeland. Dit is reden voor de vier initiatiefnemers om de plannen niet door te zetten. Hiermee onderstrepen zij het van meet af aan gehanteerde uitgangspunt dat de Floriade in Zuidwest Nederland een gezamenlijk project is.

 

 

Begin november presenteerden de partijen een Verkenning, waarin het concept deltaFloriade was ontwikkeld. Behalve voor de tuinbouw zou op de Floriade in Zuidwest Nederland ook een hoofdrol zijn weggelegd voor thema’s als biobased economy, aquacultuur, water, gezondheid en sport. Ook op het gebied van toerisme en landschaps- en natuurontwikkeling, zou de Floriade voor de regio van grote betekenis kunnen zijn.

 

 

De globale schets waarmee de regio zich kandidaat stelt moest uiterlijk op 1 december 2011 binnen zijn bij de Nederlandse Tuinbouwraad, die in 2012 beslist over de toewijzing van de Floriade 2022. De indiening van de plannen door de vier initiatiefnemers zou onder voorbehoud zijn. Provinciale Staten van Brabant en Zeeland en de gemeenteraden van Bergen op Zoom en Tholen moesten in december nog een definitief besluit nemen. In dit besluitvormingsproces is gebleken dat de investering in een majeur project als de Floriade niet op voldoende draagvlak kan rekenen in Provinciale Staten van Zeeland. Dit is voor alle vier partijen aanleiding om het initiatief stop te zetten. De initiatiefnemers hebben zich van meet af aan op het standpunt gesteld dat de kandidatuur voor de Floriade 2022 en de mogelijke realisering hiervan een gezamenlijke onderneming is.

 

 

De dagelijkse besturen van Brabant, Zeeland, Bergen op Zoom en Tholen betreuren het dat hun gezamenlijk initiatief nu eindigt. Het concept van de deltaFloriade werd als uitdagend en kansrijk gezien. Behalve van teleurstelling is er bij de vier ook sprake van een goed gevoel over de bereidheid tot samenwerking, die de afgelopen maanden is gebleken. Niet alleen tussen de initiatiefnemers onderling maar ook met verschillende betrokkenen in de regio, die de nodige inbreng hebben geleverd en voor het project eveneens veel enthousiasme aan de dag hebben gelegd. In die zin hebben de geleverde inspanningen geresulteerd in de overtuiging dat Zuidwest Nederland op gebieden als tuinbouw, biobased economy en aquacultuur sterke troeven in handen heeft. De resultaten van de uitgevoerde verkenning zullen bij voortzetting van de onderlinge samenwerking hoe dan ook aan de regio ten goede komen.

 

Geslaagde Kansenbeurs! (graag fotograaf Gijst proost vermelden bij plaatsing foto)

Veel ondernemers en werkzoekenden hebben afspraken kunnen maken. Voor Samen voor Bergen op Zoom een goed resultaat!

De kansenbeurs werd geopend door de wethouders Arjan van der Weegen en Ton Linssen. De deelnemende ondernemers en bezoekers waren enthousiast over het gevarieerde aanbod van de Kansenbeurs. De sfeer was goed. Er zijn veel matches gemaakt.

 

Matches

De doelstelling van de Kansenbeurs is gehaald. In totaal zijn er 94 matches gemaakt. Hoe?

 

37 hebben geleid tot een baan

5 werkervaringsplaatsen

2 BBL-plaatsen

4 snuffelstages

19 mensen vrijwilligerswerk

27 andere matches. Varierend van een boksclinic voor 8 personen; een workshop voor startende ondernemers; opgeleid worden als community coach en afspraken voor toekomstige banen.

 

Kansen

Dit toont aan dat de persoonlijke ontmoeting kansen bood. De meeste bezoekers van de Kansenbeurs, waren al langere tijd werkloos. Zij hebben op deze manier een baan of stageplaats gevonden. Ondernemers en bezoekers hebben zich laten inspireren door de beurs. Hierdoor zijn matches gemaakt, welke vooraf niet als mogelijkheid werden gezien. Kortom: Missie geslaagd!

 

Een volgende Kansenbeurs?

Samen voor Bergen op Zoom hoopt dat de succesvol verlopen Kansenbeurs meer ondernemers motiveert volgende keer mee te doen. Op verzoek van veel bezoekers komt zeker een vervolg op korte termijn.

 

Raadsvergadering 24 november 2011

De gemeenteraad van Bergen op Zoom heeft op donderdag 24 november raadslid Wim Musters (CDA) aangewezen als 2e plaatsvervangend voorzitter van de raad.

De raad stemde in met de volgende zaken:

  • Het voorbereidingsbesluit Heimolen
  • Het reparatieplan Herstel West Brabantse Waterlinie
  • De oprichting van een Loods aan de Dr. Ir. Van Veenweg ten behoeve van het Facilitair Bedrijf.
  • De Meerjarendoorkijk Reserves en Voorzieningen 2011-2015.
  • Ook besprak de raad de ontwerpbegroting van de WVS-groep met meerjarenraming en rapportage 2e kwartaal 2011. Mét de ontvangen aanvullende zienswijzen stemde de raad in met deze meerjarenraming en begroting.

 

Motie Vreemd aan de orde van de dag 

 

De volgende motie van alle partijen in de raad  is unaniem door de raad aanvaard:

  • Het opstellen van een onderhoudsplan vóór de herdenking van de Watersnoodramp in 2013. Het onderhoudsplan betreft 4 monumenten in onze gemeente. Zij zullen worden gerestaureerd of vervangen.

Laan van Borgvliet gaat 5 december open (+2 kaartjes)

Werkzaamheden Markiezaatsweg op schema.

Op maandag 5 december 2011 gaat om half tien ’s ochtends, na de ochtendspits, het deel van de Markiezaatsweg tussen de Zuiderdreef en de Laan van Borgvliet open voor het verkeer. Ook gaat de nieuw aangelegde Laan van Borgvliet open. Dit is een volgende mijlpaal in het onderhoud van de randweg. In de laatste week van november vindt de afwerking plaats.

Omleidingsroutes

De omleidingsroutes blijven nog voor een deel bestaan. Er wordt volop gewerkt aan het gedeelte van de Markiezaatsweg tussen de aansluiting Laan van Borgvliet en het Schaliehoefplein bij de Antwerpsestraatweg. Dit gedeelte blijft voorlopig afgesloten voor doorgaand verkeer. Het verkeer op de Antwerpsestraatweg wordt in beide richtingen omgeleid via de Laan van Borgvliet.

Het project Markiezaatsweg

De werkzaamheden tussen de Sacharovbrug en het Schaliehoefplein worden sinds 22 augustus uitgevoerd door aannemerscombinatie Augusta, Gebr. Moerland – Heijmans Wegenbouw.

Drie fasen

Het werk wordt uitgevoerd in 3 fasen en kan – afhankelijk van het weer – duren tot en met het tweede kwartaal 2012. De werkzaamheden bestaan uit het vervangen van betonbanden langs de rijbanen, kruisingen en rotondes. Er worden werkzaamheden aan het asfalt verricht. Door andere aannemers worden de verlichtingsmasten vervangen en de detectielussen van de verkeersregelinstallaties aangebracht. 

Fase 1 is inmiddels uitgevoerd. Dat betekent dat de weg sinds september open is voor verkeer vanaf de rotonde Laan van Hildernisse tot aan de kruising Sportlaan.

Fase 2: Kruising Sportlaan tot aan zuidelijke aansluiting Goudbaard, periode 31 oktober – februari 2012, afhankelijk van het weer. De hoofdrijbanen van dit werkvak worden afgesloten voor alle verkeer.

Het verkeer wordt als volgt omgeleid:

  • Doorgaand snelverkeer wordt omgeleid via Antwerpsestraatweg, Auvergnestraat, Glymesstraat, Bouterhemstraat, Van Konijnenburgweg v.v. (groene route).
  • Adviesroute snelverkeer van en naar de Bergse Plaat naar/vanuit de richting A4/A58: via Laan van Reimerswaal en Laan van Hildernisse, Markiezaatsweg (noord), Van Konijnburgweg (west), Van Gorkumweg, Randweg West en randweg Noord v.v. (blauwe route).
  • Omleidingsroute snelverkeer van en naar Bergse Plaat naar/vanuit Bergen op Zoom Oost: via Laan van Reimerswaal en Laan van Hildernisse, Markiezaatsweg (noord), Van Konijnenburgweg (oost), Bouterhemstraat, Glymesstraat, Auvergnestraat, Antwerpsestraatweg, Erasmuslaan en Rooseveltlaan v.v. (oranje route).

 

Bovenstaande routes zijn grotendeels dezelfde als bij fase 1. In fase 2 wordt echter het verkeer op de Bergse Plaat niet meer omgeleid via de Laan van Hildernisse. De bussluis is sinds 31 oktober weer in functie! 

Tijdens fase 2 is de aansluiting van de Zuiderdreef op de Markiezaatsweg weer open. Verkeer van en naar de Meander, Klaverwei, de Brug en het sportpark Markiezaten is mogelijk via de Zuiderdreef en de Markiezaatsweg in noordlijke richting en v.v. (roze route).De aansluiting van de Sportlaan op de Markiezaatsweg wordt afgesloten voor alle verkeer.

Bezoekers- en recreatieverkeer komende vanaf de A4/A58 wordt vanaf de Rooseveltlaan-Erasmuslaan en de Huijbergsebaan – Olympialaan – Antwerpsestraatweg (op de kaart aangegeven met de zwart-wit geblokte routes en verder de oranje resp. de groene omleidingsroute) geleid naar de Boulevard/Binnenschelde en de Bergse Plaat.

Het gedeelte van de Markiezaatsweg gelegen tussen de Sportlaan en de Laan van Borgvliet (fase 2a) is zo snel mogelijk uitgevoerd. Zodra dit deel gereed is, zal de gehele Markiezaatsweg met uitzondering van het deel tussen de Laan van Borgvliet en het Schaliehoefplein worden opengesteld voor het snelverkeer (doorgaand en plaatselijk verkeer). Verkeer van en naar de Antwerpsestraatweg is dan mogelijk via de Laan van Borgvliet. Deze openstelling zal plaatsvinden op maandag 5 december 2011.

Tijdens fase 2b wordt er een zogenoemde by-pass gemaakt aan de oostzijde van het Schaliehoefplein. Op deze manier hoeft de Antwerpsestraatweg niet te worden afgesloten voor het verkeer tijdens de uitvoering van fase 3a. 

Fase 3: 3a Vanaf zuidelijke aansluiting Goudbaard tot en met rotonde Schaliehoefplein en 3b Rotonde Laan van Hildernisse tot Sacharovbrug.

Fasen 3a en 3b worden in principe gelijktijdig uitgevoerd. Met betrekking tot fase 3b geldt het voorbehoud dat er niet in de winterperiode 2011 -2012 aan wordt gewerkt. 

Informatie m.b.t. omleidingsroutes 3a en 3b wordt ca. 14 dagen voor aanvang van de werkzaamheden gepubliceerd. 

Langzaam verkeer

Tijdens alle fasen zal fietsverkeer tussen de Bergse Plaat en Nieuw-Borgvliet/Langeweg mogelijk zijn. Wel dient rekening te worden gehouden met kleine omleidingen.

Voetgangers kunnen gebruik maken van de voetpaden aan de noordzijde van de Markiezaatsweg en de parallelweg aan de zuidzijde. 

Overlast

De afsluiting van de Markiezaatsweg en de daarbij behorende omleidingen zullen onvermijdelijk leiden tot overlast voor weggebruikers en omwonenden van omleidingsroutes. Wij vragen u hiervoor uw begrip. 

Weggebruikers willen we hierbij nadrukkelijk verzoeken om zoveel mogelijk de omleidingsroutes te volgen en woonstraten en verblijfsgebieden te mijden, aangezien dit tot extra overlast en gevaarlijke situaties kan leiden.

 

Samenwerking over riolering en afvalwaterzuivering met West- en Middenbrabantse gemeenten

Samenwerking zorgt voor minder kosten.

Afvalwater en samenwerking

Op 24 november 2011 hebben de gemeenten Bergen op Zoom, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Steenbergen en Woensdrecht met het waterschap Brabantse Delta een overeenkomst getekend.

Zij spreken hiermee af dat eind 2012 bekend is hoe zij in de toekomst gaan samenwerken om de afvalwaterzuivering en riolering goed te organiseren.

In april 2011 is door het rijk, de provincies, de gemeenten, de waterschappen en de drinkwaterbedrijven het Bestuursakkoord Water ondertekend.

Hierin staan maatregelen voor goed waterbeheer. Ook is  een rolverdeling gemaakt voor de deelnemende overheidsinstellingen.

De pas ondertekende overeenkomst komt voort uit de afspraken die in april zijn gemaakt.

Besparing

Onderzoek geeft aan dat goede afstemming en samenwerking landelijk een besparing oplevert van € 140 miljoen voor investeringen.

Voor het beheer van waterzuivering is dit € 100 miljoen.

Deze besparingen kunnen gebruikt worden om de stijgende kosten voor waterbeleid te bekostigen.

In West- en Midden-Brabant

De samenwerking in onze regio heet SWWB. Inmiddels zijn 27 gemeenten en 3 waterschappen betrokken bij dit proces.

 

Bergen op Zoom, Etten-Leur en Roosendaal tweede plaats “Kijk jou nou Award”

De gemeenten Bergen op Zoom, Etten-Leur en Roosendaal hebben met hun project “Nieuw KCC” de tweede plaats veroverd voor de Kijk jou nou Award.

Deze award werd 17 november uitgereikt door Benchmarking Publiekszaken aan een gemeente met het meest innovatieve, beste voorbeeld uit de praktijk op het gebied van gemeentelijke dienstverlening.

 

Uit 20 praktijkvoorbeelden is een top 3 samengesteld. En van die top 3 is op 17 november tijdens de slotbijeenkomst 2011 van de Benchmark Publiekszaken in Amersfoort een winnaar gekozen.

 

De overige genomineerde gemeentes waren de gemeente Nijkerk met het project DAPPER en de gemeente Uden met het project Kafkamedewerker. En de gemeente Uden heeft de Award uiteindelijk gewonnen.

 

In het project Nieuw KCC ontwikkelen de drie gemeenten samen een uniek portaal waar inwoners, bedrijven en instellingen terecht kunnen voor alle producten en diensten van de overheid en daarmee samenhangende producten en diensten van ketenpartners. De gezamenlijke aanpak is uniek te noemen en viel daarom op als goed voorbeeld van verbetering van gemeentelijke dienstverlening.

 

Benchmarking Publiekszaken

In 2004 is Benchmarking Publiekszaken gestart met 40 gemeenten. Deze hebben gezamenlijk dat jaar veel tijd geïnvesteerd in het opzetten van dit vergelijk- en leerinstrument.. Juist omdat het de gemeenten zijn die de benchmark hebben ontwikkeld, sluit de benchmark bijzonder goed aan op de wensen van veel andere gemeenten. Aan Benchmarking Publiekszaken nemen nu circa 100 gemeenten deel. Ze meten en vergelijken hun prestaties onderling zodat ze van elkaar kunnen leren. Uiteindelijk zijn het dus de gemeenten die elkaar in staat stellen om de dienstverlening op een steeds hoger niveau te krijgen.

 

Nedalco Schoorsteen bereikt hoogste punt

 

Op donderdag 8 december aanstaande krijgt de Nedalco Schoorsteen in Bergen op Zoom zijn oorspronkelijke lengte van 75 meter terug. Dan wordt een 15 meter hoge staalconstructie in één keer op de schoorsteen gehesen. Het wordt een spectaculair schouwspel wanneer een enorme kraan het stalen kunstwerk op zijn plaats zet. Dit is meteen het sluitstuk van een markante restauratie van een hoogst bijzonder monument.

 

De schoorsteen wordt een blikvanger voor de stad en vormt straks een bijzondere landmark in het nieuwe plan Schelde Veste. In de loop van december wordt het stalen frame op de schoorsteen ’s nachts aangelicht, wat in de wijde omgeving te zien zal zijn. Voor de kleur van de verlichting is gekozen voor de kleur lavendel, een verwijzing naar de spiritus en alcohol die hier gemaakt werd.

 

De Nedalco Schoorsteen dateert uit 1938 en is één van de hoogste gemetselde schoorstenen van Nederland. Het bouwwerk is karakteristiek voor Bergen op Zoom. Bij Koninklijke Nedalco werd alcohol gemaakt uit melasse: het was jarenlang een belangrijke werkgever voor de Bergenaren.

 

Omdat de schoorsteen ernstig verzwakt was moest een deel van de top worden verwijderd. Om het monument te kunnen redden heeft Stichting Schoorsteen Nedalco, een samenwerkingsverband van N.V. Monumenten Fonds Brabant en BOEi, in februari 2010 de schoorsteen gekocht van Koninklijke Nedalco. De restauratie is mogelijk gemaakt door bijdragen van de provincie Noord-Brabant, de gemeente Bergen op Zoom, het Prins Bernard Cultuurfonds en Koninklijke Nedalco. Eerder dit jaar is gestart met de wederopbouw.