Ontmoet de markies en markiezin van Bergen op Zoom in stadspaleis Het Markiezenhof

 

 

In het weekend van 20 en 21 augustus is het oudste stadspaleis van Nederland, Het Markiezenhof in Bergen op Zoom, in het kader van de Nationale Monumenten Estafette gratis toegankelijk voor het publiek. Het museum is geopend van 11.00 tot en met 17.00 uur.  Het Markiezenhof is één van de toppers van de afgelopen 25 jaar Open Monumentendag.

Het complex werd gebouwd in de late 15e eeuw als woonpaleis van de heren en markiezen van Bergen op Zoom. Behalve als woning fungeerde het ook als bestuurscentrum. Sinds het eind van de achttiende eeuw heeft het gebouw lange tijd een militaire functie gehad, aanvankelijk als militair hospitaal en later als kazerne. Tegenwoordig is het een museum en geeft het onderdak aan het regionaal archief. De aandacht van museum en archief ligt op de historie van stad en regio, de geschiedenis van de kermis en op exposities van internationale politieke spotprenten en cartoons. Het Markiezenhof is een uitgestrekt stadspaleis waar bezoekers uren in kunnen verblijven. Zeker in de zomermaanden is het complex met zijn Franse tuin en binnenplaatsen een oase van rust.

Het publiek kan tijdens het fameuze weekend kennis maken met enkele bewoners van het stadspaleis. Markies Antoon van Glymes en markiezin Jacqueline du Croy lopen rond in het museum. Ze vertellen het verhaal over het paleis en haar bewoners en laten de prachtige ruimtes zien zoals de 18e-eeuwse Stijlkamers, de Hofzaal en de Blauwe zaal. De Hofzaal is omgetoverd tot een indrukwekkende ontvangstruimte waar de bezoekers op de thee of koffie kunnen komen bij de markies of markiezin van Bergen op Zoom.

Verder zijn er in het museum momenteel twee bijzondere tijdelijke tentoonstellingen te bewonderen, het Cartoonfestival en Kennedy op Vrederust. Het 17e Nederlands Cartoonfestival Opgewekt! Een stroom cartoons over nieuwe energiebronnen, resulteerde in talloze grappen over mogelijk gebruik van nieuwe energiebronnen. Tekenaars uit verschillende werelddelen drijven de spot met de zogenaamde Groene Energie, vinden alternatieve bronnen, relativeren en laten ons lachen. De beste 100 inzendingen zijn te zien in het museum. De tentoonstelling Kennedy op Vrederust legt de nadruk op het werk van de Dordtse kunstenaar Reinier Kennedy (1881- 1960). Op het hoogtepunt van zijn artistieke roem werd Kennedy gedwongen opgenomen in de psychiatrische inrichting Vrederust bij Bergen op Zoom. Hij zou er tot zijn dood verblijven als schilderend patiënt. Een selectie van olieverfdoekjes, tekeningen, foto’s en dagboeken die de kunstenaar ten tijde van zijn verblijf op Vrederust heeft gemaakt worden gepresenteerd.

Dit jaar vindt de viering plaats van 25 jaar Open Monumentendag. Ter ere van haar 25-jarig jubileum organiseert Stichting Open Monumentendag in samenwerking met de gemeentelijke comités de Nationale Monumenten Estafette. Vanaf 26 maart is er elk weekend een ander monument gratis toegankelijk voor publiek. Dat monument, het Open Monument van de Week, behoort tot de nationale toppers van 25 jaar Open Monumentendag. De Estafette voert in 25 weken, langs alle provincies, van De inktpot in Utrecht naar het Paleis op de Dam in Amsterdam. De aftrap in de Inktpot trok maar liefst 6000 bezoekers!

Het programma van de Nationale Monumenten Estafette is te vinden op www.openmonumentendag.nl

In 25 jaar is de Open Monumentendag uitgegroeid tot een van de grootste culturele evenementen van Nederland. Bijzonder is dat de Open Monumentendag al 25 jaar dezelfde hoofdsponsor heeft: Rabo Vastgoedgroep. Hiermee draagt Rabo Vastgoedgroep bij aan de beleving en bewustwording van monumenten voor een groot publiek.