Lezingenreeks en cursus over Brabantse oorkonden

 

Komend najaar vestigt het Streekarchief Land van Heusden en Altena de aandacht nadrukkelijk op de oudste historische bronnen uit de regio: middeleeuwse oorkonden. In samenwerking met de Stichting Brabantse Bronnen wordt in de maanden oktober, november en december rond dit onderwerp een aantal publiekslezingen georganiseerd. In vier afzonderlijke bijeenkomsten komen uiteenlopende thema’s aan bod, zoals de oorkondenproductie in middeleeuws ’s-Hertogenbosch, het vervalsen van oorkonden, handschriftherkenning door de computer, en het gebruik van zegels in Brabantse oorkonden. Deze lezingenreeks maakt deel uit van het educatief programma van het Digitaal Oorkondenboek van Noord-Brabant, een project dat de wetenschappelijke uitgave beoogt van de oudste Brabantse oorkonden via internet (zie www.donb.nl). De lezingen vinden plaats in ’s-Hertogenbosch; nadere informatie over de precieze locatie en data volgt later.

Parallel aan de lezingenreeks verzorgt het Streekarchief een cursus ‘Oorkonden als bron voor de regionale geschiedbeoefening’. Deze cursus telt acht bijeenkomsten, waarin wordt ingegaan op tal van aspecten met betrekking tot middeleeuwse oorkonden, waaronder het perkament; schrift en verschriftelijking; rechtshandelingen; de bezegeling; schrijfcentra en kanselarijen; oorkonden in archieven; en het maken van transcripties en edities. Voor de lessen wordt speciaal cursusmateriaal ontwikkeld, waarin uiteraard gebruik wordt gemaakt van de oorkonden in de archieven en collecties van het Streekarchief. Voor deelnemers aan deze cursus is daarom enige ervaring met het lezen van oud (middeleeuws) schrift een vereiste. De cursus vindt plaats in het Streekarchief in Heusden, op dinsdagochtend van 10.00-12.00 uur. De eerste bijeenkomst is op 18 oktober, de laatste op 13 december. De kosten bedragen € 75,- per persoon, inclusief cursusmateriaal en koffie/thee.

Voor zowel de publiekslezingen als de cursus geldt dat meer informatie over inhoud en aanmelding beschikbaar is op de websites van het Streekarchief Land van Heusden en Altena (www.salha.nl) en van het Digitaal Oorkondenboek van Noord-Brabant (www.donb.nl).