'Een Maand Lang' met Coen Hamelink en Irene Weug Beeldend kunstenares Irene Weug (1951 toont in de Arsis-serie Een Maand Lang haar nieuwe installatie‘1000 gevaren kom ik te boven' in de sociëteit van Arsis.
In dat kader heeft zij Coen Hamelink (1978) uit Utrecht uitgenodigd om zijn beeldverhaal over ‘Jason en de Argonauten' te laten zien. Hamelink werkt als ‘Coen met een C' als illustrator, designer en acteur.
Coen groeide op aan de stille stranden van Zeeland en houdt van animatie, kinderboeken, muziek en vreemde mensen. Coen is geselecteerd voor de uitgave van ‘200 Best Illustrators Worldwide 09/10' dat in juli 2009 in 35 landen is uitgebracht. In 'Een Maand Lang' toont hij de serie ‘Jason en de Argonauten'. In opdracht van het Brabants Instituut voor School en Kunst (BisK) ging hij met René Groothof dit project aan. Coen legt uit: “De expositie bevat handgemaakte schetsen, omgezet naar digitale illustraties. Deze illustraties zijn op de computer bewerkt met o.a. fotomateriaal. De afbeeldingen zijn op een zeer speciale manier afgedrukt”. De afbeeldingen zijn te koop voor een zeer redelijke prijs.
Irene Weug en Coen Hamelink studeerden aan de Willem de Kooning Academie te Rotterdam.
‘1000 gevaren kom ik te boven' staat in het Latijn op het oude stadhuis van Bergen op Zoom. Deze tekst zette Irene Weug aan het denken: “Is het een bezwering voorafgaand aan een reis, is het een uitroep tijdens een barre tocht om de moed er in te houden, is het een conclusie die achteraf te maken is?”. Ze vult aan: “Voor mij is het een statement geworden.”
Irene Weug begon in 2005 aan een tocht van ruim 2400 kilometer naar Santiago de Compostella. In vier etappes kwamen ze op 3 juni 2008 aan. Zij is gefascineerd door de soms niet zichtbare routetekens die al eeuwenlang door Europa mensen de weg hebben gewezen. Zij wilde haar eigen tekens door Europa toevoegen en vond daar een aantal vormen voor. Deze fascinatie vormt haar nieuwe installatie '1000 gevaren kom ik te boven'.
Iedere dag herhaalde Irene een kunstritueel: op de topografische kaart werd vooraf een saaie plek gezocht op het traject van die dag. Daar bouwde ze een tijdelijk routeteken op uit drie stokken met drie handdoekobjecten en fotografeerde het. Het object werd daarna weer ingepakt met uitzondering van één object. Deze werd achtergelaten op de plek als blijvend routeteken. De precieze plek werd op de kaart aangekruist. Tot haar verwondering werd ze ieder keer geraakt door het beeld van haar man die tijdens haar gedoe zeer geconcentreerd las. Ze maakte van hem elke dag een foto. Thuis gekomen werd dat de fotoreportage ‘l'homme qui lit' (de man die leest). Voor deze installatie werd dit laatste idee uitgewerkt.
Het tweede deel van de reis veranderde het ritueel. Een doek, borduurnaalden en borduurzijde werd het alternatief. Elke dag na aankomst borduurde ze. Streekbewoners schoven aan en via kleur en vorm werd er gecommuniceerd. De fragmenten werden samen een lange kleurige weg. Een fotocollage is daar een zichtbaar resultaat van. De tocht inspireerde na 2008 aanhoudend, een aantal objecten worden in deze installatie opgenomen.
Wat kunt u verwachten:
Donderdagavond 2, 9, 16 en 23 december om 21:00 uur: verhalen over gevaren tijdens tochten over de wereld.
2 december: verhalen over een tocht van 2400 km, de Camino, door Simon van Dijk.
9 december: verhalen over de mythische reis van Jason en de Argonauten door Coen Hamelink.
16 december: verhalen over een keramiekreis en een studiereis naar Japan van Antoinette Westerveld-van Brussel (keramiste) en Anna van der Heide (vwo-leerling).
23 december: verhalen over de route- en leestekens van Irene Weug, finissage.
Zaal open van 20:30 tot 23:00 uur. Rembrandtstraat 71, Bergen op Zoom, toegang gratis.
Op zondag 5, 12 en 19 december kunt u meedoen aan 'l'homme qui lit' van 14:30 tot 16:00 uur. Kom 90 minuten in stilte lezen in uw boek of een boek gekozen door Irene Weug. Zaal open van 13:00 tot 17:00 uur, toegang gratis.
Zie voor meer informatie: www.arsis.ws