"Jong talent gaat de wisselwerking aan tussen moderne dans en beeldende kunst."

Dansdocente Emmely Tunders daagt voor haar project ‘Kunst in Beweging’ jonge dansers en beeldende kunstenaars uit inspiratie te halen uit elkaars discipline. De resultaten van dit project zijn op vierentwintig november en twee december te zien tijdens twee bijzondere tentoonstellingen,  op locaties met een sterke binding met het onderwerp. Achtereenvolgens wordt gebruik gemaakt van Het Tongerlohuys en De Maagd. Elke voorstelling staat op zich, al zijn de deelnemers wel steeds hetzelfde. Onder hen enkele prominente namen.

De initiatiefneemster zette het traject in eerste instantie op als externe stage voor haar opleiding bij de Rotterdamse dansacademie. Het geheel groeide al snel uit tot iets dat veel meer werd dan alleen een schoolopdracht. Dans is haar passie en vormt een belangrijk onderdeel van haar leven, maar kunst heeft in de loop der jaren ook een plek gekregen in haar hart.

Beweging
Kunst staat nooit stil en is altijd in beweging. Dat is ook symbool voor de groei die een mens doormaakt, of een kunstenaar in zijn of haar carrière. In het geval van Emmely is ze al van jongs af aan met dans bezig, maar  pas de laatste jaren is daar een tweede interesse bijgekomen: beeldende kunst. Voor haar hebben deze twee genres veel met elkaar gemeen. Ze hebben elkaar geïnspireerd, uitgedaagd en naar een ander niveau getild. Tijdens de tentoonstelling ‘Danser sa vie’ in Parijs werd dit voor haar nog eens duidelijk. Vanaf dat moment besloot ze iets te doen met wat ze in de Franse hoofdstad gezien had. Het resultaat daarvan is dit project; een onderzoek over hoe de nieuwe generatie dansers en kunstenaars omgaan met dit onderwerp.

Karakteristiek
De jonge en veelbelovende kunstenaars Petra Kwaadgras, Wouter Goudswaard, Veerle Schouten, Willeke Matthijs, Harmony Hendrikx en Anouk van der Wegen waren direct enthousiast over het project. Emmely spoorde de kunstenaars aan om op hun eigen wijze en met eigen karakteristieken een werk te maken. In de uitvoering waren ze geheel vrij, maar de inspiratiebron moest natuurlijk wel uit moderne dans bestaan.

Choreografie
Gedreven leerlingen van het Dansatelier zijn eveneens met een opdracht aan de gang gegaan. Voor het vormen van hun performance, moesten ze inspiratie halen uit het werk van een beeldend kunstenaar. Als kers op de taart maakt Emmely ook een eigen dansstuk dat wordt opgevoerd in een decor dat ontworpen is door de Bergse kunstenaar Peter Franssen.

De resultaten van alle inspanningen zijn tijdens beide tentoonstellingen te bewonderen. De tentoonstelling in het Tongerlohuys begint zaterdag 24 november om 12.00 en duurt tot 17.00. De kosten zijn vijf euro inclusief een bezoek aan de rest het museum. De tentoonstelling in Bergen op Zoom vindt plaats op 2 december in de Maagd op dezelfde tijden. De entree is hier 2.50 euro.

‘Kunst in Beweging’ is een bruisende tentoonstelling voor iedereen die zich wil laten verrassen, inspireren, vermaken of raken. Maak kennis met een nieuwe generatie creatief talent! kaarten zijn te koop aan de deur, op de hoogte blijven en meer nieuws vinden kan via www.facebook.com/kunstinbeweging