Op dinsdag 23 oktober om 20.00 uur vindt de lezing plaats over de vestingwerken, de West Brabantse Waterlinie. De lezing wordt gegeven door David Ross van Stichting Menno van Coehoorn en wordt gehouden in de Hofzaal van Het Markiezenhof in Bergen op Zoom.
De lezing maakt deel uit van de Henri Mastboom lezingencyclus met als thema Groen van Toen georganiseerd door de vier West-Brabantse archiefdiesten: Het Markiezenhof, Gemeentearchief Roosendaal, Regionaal Archief West-Brabant en Stadsarchief Breda.
De Fransen waren trots op de val van de onneembaar geachte vesting Bergen op Zoom, maar wat maakte dat deze vesting zo onneembaar werd geacht? Waren het de vestingwerken van Menno van Coehoorn, de ligging van de vesting met de bijbehorende linie en inundaties, of haar voorgeschiedenis? Aan de hand van de maquette Een versterkt landschap, zal David Ross proberen hier een antwoord op te vinden.
Het thema Groen van Toen komt aan bod, wat was er aan begroeiing op de forten? Verder wordt de maquette gebruikt als bron van kennis over de forten en linie. Wat zien we op de maquette dat we nog niet wisten?
De stad Bergen op Zoom werd na de verovering in 1747 nog een jaar lang bezet gehouden, de Fransen hadden alle tijd om gedetailleerde tekeningen te maken van de stad, de vestingwerken en de omgeving. Alles werd nauwkeurig bijgehouden, ieder detail werd vastgelegd. De Franse koning Lodewijk XV was zo trots op de verovering van de onneembaar geachte stad, La Pucelle, de Maagd dat hij een reusachtige maquette liet maken, een legpuzzel van 27 delen. De vestingstad Bergen op Zoom met haar wallen vormden een doordacht systeem van fortificaties waarvan men dacht dat die niet in te nemen zouden zijn.
Praktische informatie
De lezing vindt plaats in de Hofzaal van het Markiezenhof, Steenbergsestraat 8 in Bergen op Zoom op dinsdag 23 oktober. De lezing begint om 20.00 uur, vanaf 19.00 uur is het mogelijk om de maquette te bezichtigen in het Koetshuis. Entree lezing € 5,-