Gieterijdag “Op de Holland” Op zondagmiddag 26 september vindt een bijzonder evenement plaats: de Gieterijdag “Op de Holland”. Medewerkers, oud-medewerkers, familie, nazaten en belangstellenden zijn van harte welkom op een middag die in het teken staat van de eens zo roemruchte (ijzer)gieterijsector in Bergen op Zoom.

Zo werkten in 1950 bijna 50% van alle werkzame personen in de industrie in de metaalnijverheid. In Bergen op Zoom zijn nog twee van de ooit veertien actieve gieterijen in bedrijf: Gemcast en Bruijs. Van Mechelen Lifting Gear (Halsteren) vindt zijn oorsprong in één van de voormalige ijzergieterijen.

De Gieterijdag “Op de Holland” vindt plaats in één van de loodsen van de voormalige Machinefabriek en IJzergieterij Holland. Erfgoed Brabant, gemeente Bergen op Zoom en Stichting Industrieel Erfgoed Bergen op Stoom (SIEB) organiseren het evenement in het kader van de Brabantse Erfgoed Biënnale.  

In de Brabantse Erfgoed Biënnale gaat Erfgoed Brabant op zoek naar de verhalen van het industrieel erfgoed, zoals die verteld worden door de stenen, de machines en de mensen.

Het programma van de Gieterijdag “Op de Holland” is divers. Peter Nijhof, senior-specialist industrieel erfgoed van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, en Cees Boerhout, oud-directeur van IJzergieterij N.V. Asselbergs-Holland en mede-auteur van het boek “Bergen op Stoom” houden een lezing over de (ijzer)gieterijsector in Nederland en Bergen op Zoom. Historisch filmmateriaal van de Bergse gieterijen wordt doorlopend vertoond. Er is een foto expositie en objecten uit de gieterijsector worden getoond. Uniek is de Buurtbank, een (data)bank met beeld en geluid, waarin verhalen van bezoekers worden vastgelegd aan de hand van voorwerpen en foto's uit de gieterijen. De Buurtbank reist later dit jaar door de provincie Noord-Brabant, langs diverse industriële locaties.

Maar bovenal is het een uniek ontmoetingsmoment voor iedereen die de gieterijsector een warm hart toedraagt.

Via de website www.bergenopstoom.nl kan men zich opgeven. De bevestiging geldt als toegangsbewijs. Een briefje sturen naar SIEB kan ook.

Voor meer informatie en interviews:

Stichting Industrieel Erfgoed Bergen op Stoom

Aak 37

4617 GA  Bergen op Zoom

Marc van der Steen

E. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

M. (06) 46 25 27 20

 



Achtergrondinformatie over de Brabantse Erfgoed Biënnale (BEB)

Erfgoed Brabant heeft een belangrijke rol in het signaleren van erfgoedvraagstukken, het op de agenda zetten van actuele thema's op erfgoedterrein en het versterken, uitwisselen en samenbrengen van kennis over erfgoed. Om deze rol te vervullen organiseert Erfgoed Brabant vanaf 2010 een tweejaarlijkse manifestatie: de Brabantse Erfgoed Biënnale, kortweg BEB. Elke BEB zal zich afspelen rondom een actueel erfgoedthema.

Los van de keuze van het actuele onderwerp heeft elke BEB de volgende doelstellingen:

  • De BEB is gericht op het vergroten en bij elkaar brengen en vergroten van kennis rondom het actuele thema. Ze heeft een duidelijk vakinhoudelijk gericht programma.
  • De BEB kent een stevige publiekscomponent. Deze publiekscomponent bestaat uit een aantal manifestaties, gericht op verschillende leeftijden en bevolkingsgroepen in de hele provincie Noord-Brabant.
  • De BEB is gericht op beleidsvorming (provinciaal, gemeentelijk en bedrijfsmatig), beïnvloeding van politieke besluitvorming en totstandkoming van een politieke visie rondom het gekozen thema.

Geen 'jaar van …'
Tijdens de officiële presentatie van Erfgoed Brabant op 3 juni 2009 bleek dat er in het erfgoedveld op het vlak van themajaren, themaweken en themadagen een lichte verzadiging aan het ontstaan was. ”Waarom komt Erfgoed Brabant dan toch met een Biënnale rond een erfgoedthema?, horen wij u denken….

De BEB verschilt van veel themajaren, omdat zij geen verplichtingen met zich meebrengt voor andere erfgoedorganisaties. Erfgoed Brabant richt zich gedurende de BEB op een speciaal thema en zet zelf enkele initiatieven in werking. Ze laat de erfgoedpartners daarbij geheel vrij in hun keuze of zij hier wel of niet bij aansluiten.

Thema 2010 – 2011: Industrieel Erfgoed
Voor de BEB 2010 – 2011 is het thema Industrieel Erfgoed gekozen. Onder Industrieel Erfgoed worden de fysieke overblijfselen van de Industriële Revolutie verstaan.  We onderscheiden daarbij drie categorieën:

  • Onroerend industrieel erfgoed: bijvoorbeeld fabrieken, stationsgebouwen, watertorens, silo’s, bruggen en sluizen
  • Roerend industrieel erfgoed: bijvoorbeeld machines, inventarissen en historische collecties met industriële producten
  • Immaterieel industrieel erfgoed: verhalen en bronnen

Industrieel erfgoed spreekt vaak sterk tot de verbeelding. Mensen hebben er vaak jarenlang gewerkt of hebben er overlast van gehad. Het zijn soms raadselachtige complexen die wel centraal in de stad of het dorp staan, maar waar een gewone bezoeker niet welkom was (vaak wordt gesproken van de Verboden Steden). De verhalen rondom industrieel erfgoed zijn talrijk en nu is het moment om ze te oogsten. Veel fabrieken hebben namelijk vanaf de jaren ’70 al hun functie verloren en nu zijn de mensen die kunnen vertellen 'hoe het was' er nog.

Ook voor beleidsmakers en politiek is het onderwerp actueel. In veel steden wordt gezocht naar nieuwe bestemmingen voor de (vaak omvangrijke) industriële complexen. Of men zoekt naar een nieuw imago van de 'Verboden Steden', gebaseerd op de historische identiteit.

Erfgoed Brabant wil in de BEB 2010 – 2011 op zoek naar de verhalen van het Industrieel erfgoed, zoals die verteld worden door de stenen, de machines en de mensen.

Voor meer informatie over de BEB:

www.erfgoedbrabant.nl/beb

 

Erfgoed Brabant

Postbus 1325
5200 BJ 's-Hertogenbosch

Anne-Wil Maris

T (073) 615 62 62