Het was de tijd van het jaar dat de nachten kraakten en de maan soms door de bomen scheen.
Als klein jochie luisterde ik naar elk geluid dat leek op een stap op het dak of het verstomde gehinnik van een hengst. En als de deur kraakte door de wind die door de spleten sloop, zat ik boven aan de trapleuning om te kijken of er geen donkere zak binnen gezet werd door gevederde schaduwen.
De volgende dag vergaapten wij ons aan die berg cadeautjes die in de voorkamer torende. De Sint moest wel een hele goede breipiet hebben als je al die zelf gebreide wanten, shawls en truien zag. Zo kon de vrieskou ons niet meer deren. Die prachtig leren voetbal met mijn naam zal ik ook nooit meer vergeten. Hoe die Pieten al die spullen door de schoorsteen gekregen hadden, zelfs zonder ook maar één geluidje te maken, heb ik nooit begrepen. Die Pieten moesten ook wel erg zwart zijn, want in de koude maanden werd er bij ons veel kolen gestookt en de schoorsteen moest zeker te weten hartstikke vol roet zitten.
Het Sinterklaasfeest was altijd heel bijzonder, zeker als ik nu terugkijk en weet dat er toen nauwelijks geld was voor iets extra’s. En toch slaagden mijn ouders er altijd in om ons als kinderen te verrassen. Ja, als gezin waren we heel rijk.
Na Sinterklaas was het tijd voor alweer een paar bijzondere dagen. De kerstdagen werden aangekleed met een bijzondere kerststal, warme gezelligheid en lekkere hapjes.
Mijn vader had een grote doos van de zolder gehaald. Oud “bergpapier”, zoals je nu alleen bij model spoorbanen ziet, werd uitgevouwen waarbij je de oude vouwen nog zag zitten. Al snel vormde zich een grote berg waar nauwgezet de nodige naaldbomen gedrapeerd werden. In het midden van de berg vormde Pa altijd een diepe berggrot. Daar vonden schapen, kamelen en een ezel plaats rondom een kribbe die gevuld werd met stro. Drie koningen keken naar het kindje Jezus dat in die kribbe lag en een ster boven op de berg maakte duidelijk dat dit heel bijzonder was. Op kerstavond werden de kaarsen rondom de grot en op de berg aangestoken en ademloos kon ik naar dat tafereel kijken. Nee, bij ons vond je geen aangeklede kerstboom, de kerstberg met grot was veel mooier. Deze bleef staan tot en met nieuwjaar, want twee januari ruimde ons Ma alles weer op.
Ik vergeet ook nooit hoe familie en vrienden langs kwamen. In de achterkamer was de eettafel vol getast met allerlei hapjes; toastjes met zelfgemaakte salades, prikkertjes met een blokje kaas, ’n stukje augurk en een zilveruitje. Of een variant met worst. De hapjes waren voor de visite, maar af en toe mochten wij er ook een “pikken”. Niet voor niets dat we graag hielpen om de schalen voor te schotelen aan ooms en tantes, aan vrienden en aan Lies en Tante Frans, er was dan immers een kans dat we er zelf ook eentje mochten uitkiezen. En zowel ons Ma als wel ons Pa kwamen uit een groot gezin en dus waren deze dagen tjokkievol met familiewarmte.
De kolenkachel brandde er lustig op los en voegde nog meer warmte toe aan deze speciale wintermaand. Wij zaten meestal in een hoekje en dronken een glaasje ranja, ofwel “liemmenaadesieroop”. Bekers die een klein laagje uit de fles kregen en dan aangevuld werden met heerlijk ijskoud kraanwater. Manman, dit waren momenten dat we leerden wat genieten was; herinneringen die in deze periode van het jaar nog regelmatig voorbij komen dromen, mooie tijden om nooit te vergeten.
Zoals we ook bij de kachel zaten op koude winterdagen, met uitgevouwen kranten voor ons. We kregen dan een schaaltje pelnoten en de pellen legden we dan op de krant. Zo bleef het tapijt schoon en kon het vuil gemakkelijk in de vuilnisbak gegooid worden.
Koude simpele dagen die mijn leven bepaald hebben, zoals ik ook nu al snel tevreden ben met heel weinig. Immers ik heb een rijke jeugd gehad zonder dat er geld was. En die rijkdom moeten veel mensen in deze donkere tijden ontberen. Dus voor we klagen, zouden we stil moeten staan bij dat dak boven ons hoofd en de zegening van familie en vrienden. Warmte leeft voornamelijk in ons hart en in wat we kunnen delen met anderen.
Ik wens iedereen hele fijne wintermaanden
Sonn