Op dinsdag 27 augustus 2024 werd de media opgeroepen om zich naar de Franse Tuin in stadspaleis ’t Markiezenhof te begeven; Stichting de Vierschaar had een belangrijke mededeling.

 

De entourage was een ietwat luguber met de twee grafzerken waarop doodshoofden het publiek aanstaarden. Een lijkenkist maakte het plaatje compleet.

Rob Boas, voorzitter van de stichting wist ons het volgende te vertellen: ‘Na 25 jaar is het een droom die uitkomt om “Huiveren in het Hof” opnieuw tot leven te brengen. Deze productie is een combinatie van de rijke geschiedenis van Bergen op Zoom met fictie en biedt een unieke kans om onze monumenten op een boeiende manier te delen met ons publiek.’ Rob gaf tevens aan dat het stadspaleis juist de mogelijkheid biedt om gebruik te maken van de rijke geschiedenis van de stad Bergen op Zoom en deze te combineren met de fantasie en creativiteit die Stichting de Vierschaar in haar producties kan brengen.

 

De directie van het Markiezenhof, in de persoon van Claartje Rijkers, gaf aan dat deze productie binnen de muren van het Markiezenhof precies past in de visie van het stadspaleis en museum: ‘We zijn verheugd om De Vierschaar opnieuw te ontvangen en gastheer te mogen zijn voor “Huiveren in het Hof”, een productie waar wij graag aan meewerken om deze mogelijk te maken.

 

Na 25 jaren keert “Huiveren in het Hof” dus terug in Bergen op Zoom. Het script is hier en daar aangepast, met instemming van de bedenker en schrijver van het script. Het belooft dan ook een huiveringwekkende openlucht productie te worden die je absoluut niet mag missen.

Het verhaal volgt de paden van Jan van Glymes II, de invloedrijke heer van Bergen op Zoom uit de 15e eeuw, en de beruchte kinderloze vampier Graaf Dracula uit diezelfde periode. Doordat Dracula vastbesloten is om zijn vruchtbaarheid te versterken met het bloed van Jan, ontspint zich een huiveringwekkend verhaal vol onverwachte wendingen.

Naast de voorstelling zelf zullen bezoekers kunnen genieten van een exclusief “Huiveren”-diner bij La Pucelle en een bloedstollende nazit in de Hofzaal en de kleine binnenplaats van het Markiezenhof.

Nadat Diemer van Wijk, als regisseur van deze productie, had verhaald hoe hij zich de productie van 25 jaar geleden nog kon herinneren en alvast enthousiast vooruit keek naar de productie van augustus 2025, werd de doodskist ontdaan van een deken en kon iedereen de afbeelding van de nieuwe productie aanschouwen.

“Huiveren in het Hof” belooft een onvergetelijke ervaring te worden, waarin historische feiten en griezelen hand in hand gaan. 

Wil je onderdeel uitmaken van deze productie en zou je je willen opgeven voor de audities? Houd dan de sociale mediakanalen van Stichting de Vierschaar in de gaten. Hier wordt ook alle informatie gedeeld over de kaartverkoop en speeldata.