Voor onze regio is de vakantie al weer bijna voorbij

 

Arsis in de maanden augustus en september.

 

Augustus-september 2024 activiteiten:

- Hip en Kiss. Jo & Josie nog t/m 25 augustus

- Hommage expositie Walter Hagenaars - 6 t/m 22 september 2024

- Kunst op het Menu:

Hoek, Vrolijk en de Koning

Zaterdagen 17 augustus t/m 7 september 2024.

 

Terwijl we dit schrijven is het voor onze regio de vakantie al bijna voorbij. En het is eindelijk zomer.

Er wordt ook weer steeds meer georganiseerd en dat geeft mogelijkheden om te kiezen uit interessante exposities.

Jo en Josie met hun kleurrijke kunst is er nog tot eind van de maand. Daarna is er een hommage expositie van werken van de Bergse kunstenaar Walter Hagenaars.

Wat verder weg in Scherpenisse is er een expositie van 3 bevlogen Arsis kunstenaars. Daar, in een mooie ruimte, is hun expositie. Warm aanbevolen.

Ook in het Markiezenhof is er nog veel te zien.

Voor wie nog op vakantie is of nog gaat, veel zomer plezier en ben je terug maar wil je er toch nog even uit, bezoek dan een of meer van de vermelde exposities.

 

Wij presenteren:

 

Hommage expositie Walter Hagenaars - 6 t/m 22 september 2024

Op 23 september 2021 overleed Walter Hagenaars op 79-jarige leeftijd. Hij was een begaafd kunstschilder, een echte Bergenaar, een levensgenieter en een aimabel persoon. Zijn overlijden vond plaats vlak voor de geplande opening van zijn expositie PENCIL NO.1, die georganiseerd zou worden ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag. Direct na zijn overlijden werd besloten de tentoonstelling, die twee weken later ……

 

Hip & Kiss, Zomerexpositie Jo & Josie In Galerie Arsis van 7 juli t/m 25 augustus 2025.

De wereld door de ogen van Jo & Josie. Graag betoveren Jo & Josie u opnieuw met de magische combinatie van kleurenweelde, passie en ervaren vakmanschap. Hun schilderijen hangen bij vele bewonderaars in onder andere Noorwegen, Duitsland, België en natuurlijk in Nederland, en hun werken waren al te zien in steden als Parijs, Dresden en Stockholm. Nu presenteren ze hun …....

 

Andere exposities buiten Arsis.

 

Awareness in het Markiezenhof van 12 juli t/m 27 oktober.

Deze tentoonstelling gaat over de relatie en soms ook lastige balans tussen mens en het kwetsbare ecosysteem van onze aarde. Ontdek hoe onze acties, vaak onbewust, de natuur beïnvloeden en wat jij kunt doen om impact te maken.

De tentoonstelling is samengesteld met experts en kunstenaars die het onderwerp duurzaamheid centraal stellen in hun werk

Speciaal vermelden wij hier de bij Arsis aangesloten kunstenaar Addy van Kempen. Zij ontwikkelt speciaal voor deze tentoonstelling het kunstwerk 'Over de Top', die is nog heel kort te zien.

Meer informatie: www.markiezenhof.nl

 

 

Kunst op het Menu: expo Hoek, Vrolijk en de Koning

 

Dit is het verhaal van 3 kunstenaars: Annemiek Hoek, Trudie Vrolijk en Jodrike de Koning . Zij hebben elkaar gevonden in een succesvolle samenwerking als galeriecommissie. Zij richtten de mooiste exposities in, organiseerden gezellige openingen en sloten standaard af met een etentje om de goede afloop te vieren en te toosten op hun inmiddels bijzondere vriendschap.

Al gauw blijkt dat naast kunst maken zij ook de passie voor koken delen. Er worden zelf groenten gekweekt, zaden en plantjes uitgewisseld, kookcursussen gevolgd enz.

En de mooiste kookboeken worden over en weer aan elkaar uitgeleend. Dan ligt al heel snel het idee op tafel: wij gaan met z’n 3-en samen ons eigen kookboek maken! We combineren ons kunstenaarschap met onze liefde voor koken.

 

Alle drie hebben ze een heel eigen hand van werken:

 

Het werk van Annemiek Hoek is aards en basaal te noemen. Zij geeft alledaagse vormen andere associaties. Hierdoor ontstaat vervreemding en krijgen ze aandacht. Met haar grafisch abstracte werk laat ze zien hoe zij naar de omgeving kijkt en geeft deze daarmee een extra dimensie.

 

Trudie Vrolijk heeft veel inspiratie gekregen door het werk van Kees Verwey.

Zij werkt met verschillende technieken zoals potloodtekeningen, aquarellen en foto's. Vroeger olieverf en nu acrylverf. Eigenlijk altijd werken naar model of in de natuur en dat in abstraherende vorm. Een aquarel lukt of niet. Er is geen tussenweg. Dat is het spannende eraan.

De werken voor het kookboek zijn gemaakt met de hand en later op de computer in scene gezet met Photoshop.

 

Jodrike de Koning werkt met potlood, houtskool, pastelkrijt en aquarelverf. Veelal sober en gedetailleerd. Het is altijd zoeken naar de essentie van het onderwerp. De toeschouwer moet aandachtig kijken.

Potlood laat zich het beste sturen. Aquarelverf is eigenwijs en levert vaak verrassingen. Houtskool en pastelkrijt zijn milder in gebruik.

Voor het kookboek zijn de hoofdingrediënten de inspiratie voor de werken.

 

Dit maakt dat hun kookboek een lust voor het oog is. En met z’n originele recepten u een kijkje in de keuken van alle 3 geeft.

 

Met plezier presenteren zij hun schetsen, tekeningen, collages en andere ideeën in de Kunstkamer te Scherpenisse

 

Te zien van 17 augustus (opening om 14.30 u) tot en met 7 september.

Iedere zaterdag van 10.00 u tot 16.30 u.

Entree gratis

 

Kunstkamer Hollandhuis

Laban Deurloo straat 28

Scherpenisse www.kkhh.nl

 

 

 

Tot slot

 

De 2e helft van het jaar is aangebroken en vooral op kunst gebied is er weer heel veel te doen. Naast onze activiteit gonst de stad sowieso van allerlei activiteiten dus extra reden om naar Bergen op Zoom binnenstad te komen.

En als je er toch bent, loop in de weekenden dan ook bij ons binnen. Je bent van harte welkom.

 

We wensen jullie weer veel genoegen en inspiratie bij genoemde activiteiten.

 

Het bestuur van Arsis.

Maarten van 't Hof

Voorzitter.

 

TIP: In Bergen op Zoom gebeurt nog meer op o.a. cultureel gebied. Zaken waaraan wij vanuit Arsis geen aandacht kunnen geven, maar die misschien wel interessant voor de lezers van deze nieuwsbrief zijn.

Daar is tegenwoordig een website en app voor die de actuele evenementen, exposities etc. meldt. Dit is primair gericht op de stad Bergen op Zoom. Wil je meer algemeen op de hoogte blijven van alles wat in Bergen op Zoom wordt georganiseerd, ga dan naar de website www.bergenopzoom.nu

 

Zie in het bijzonder: https://bergenopzoom.nu/kunst_en_cultuur/

 

Er is ook een maandelijkse nieuwsbrief.

 

Ons thema ook voor 2024 blijft

Kunst geeft schoonheid aan het leven ook in barre tijden

en daar werken wij aan.

 

Over Arsis....

Wat is Arsis kunst en sociëteit

 

Stichting Arsis bestaat sinds 2001 en is het initiatief van kunstenaars uit West-Brabant.

Stichting Arsis Kunst en Sociëteit draagt bij aan een levendig kunstklimaat in West-Brabant. Arsis bundelt de artistieke krachten en brengt professionele kunstenaars, amateurs en liefhebbers bij elkaar. Een en ander realiseert de Stichting door overleg met gemeentelijke, regionale en provinciale overheden en culturele organisaties. Arsis schept zo een vruchtbare bodem waaruit nieuwe ideeën en initiatieven ontstaan. Arsis organiseert groeps- en individuele tentoonstellingen in haar sociëteit en bij derden. Zij houdt lezingen, presentaties, discussieavonden, excursies, etc.

Arsis kent verschillende werkgroepen die de activiteiten ontplooien.

Arsis heeft in samenwerking met TanteLouise een beeldentuin bij het Nieuwe ABG in Bergen op Zoom onder de naam Expo-Thuis.

 

Er zijn ruim 50 kunstenaars bij Arsis aangesloten.

Voor meer informatie over Arsis en onze activiteiten, de werkgroepen etc, zie onze website Arsis.

Ook treft u ons op Arsis Facebook.